2409 Schaatsen

Het is een stille zondag. Eerste dag van de week, laatste dag van het weekend en niets te doen. Geen kerk, geen voetbal en het schaatsen is pas vanmiddag. We lezen de krant. Langzaam komt de dag op gang. Dan krijgen we een uitnodiging van JenS voor de koffie. Ze zijn naar Gent geweest om er even uit te zijn te midden van alle drukte en om even weer iets normaals te doen te midden van de lockdown.

De koffie is speciaal voor ons met de hand gezet en smaakt lekker bij alle verhalen over onze zuiderburen. We praten ook over de bergachtige gastarieven en het wel of niet bezitten van een auto tegenover het huren van een elektrische Renault Zoe. De tarieven en de voordelen vliegen kosteloos over de tafel. Dan is het wel weer mooi geweest.

‘s Middags gaan we schaatsen in Hoorn, op de IJsbaan de Westfries. We hebben voor Piep en een vriendinnetje geboekt vanaf drie uur. De hele kerstvakantie was verder bezet, maar goed. De winter moet nog beginnen en zo staan we om kwart voor drie bij de kassa. Het is er belachelijk druk en we zijn blij dat wij zelf niet ook gaan schaatsen. Piep en ik lopen naar de balie waar ze schaatsen verhuren. Ik zeg: ‘Je kan wel noren nemen, van Jill heeft ook noren.’ ‘Nee,’ zegt ze, ‘ik heb altijd hockeyschaatsen gehad. Maat 37.’ De man pakt een paar hockeyschaatsen. Dan zegt ze: ‘Doe toch maar nockeys.’ Nu moeten we allemaal lachen. ‘Nee, noren bedoel ik,’ maar dat had de aardige man al begrepen, die zich hier de hele dag uit de naad werkt en toch vriendelijk en goedlachs blijft en hij legt ze op de toonbank. We moeten binnen afrekenen en daarna kunnen de dames hun schaatsen aantrekken en de baan op. We maken nog een foto voor de geschiedenis en dan zwaaien we ze uit. Piep kiest met flinke slagen haar weg. Dat gaat prima op die noren.

Wij gaan ondertussen even wat drinken bij Pe en Er, die de hapjes al klaar hebben we staan. We praten over de afgelopen jaarwisseling en de komende vakantiebestemmingen. Dan gaat de telefoon en halen we de dames weer op. Het was een leuke zondag.

Ate Vegter, 10 januari 2022

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s