2413 Professor Barabas

Iedereen die vroeger Suske en Wiske gelezen heeft kent professor Barabas. En ik kan me bijna niet voorstellen dat je hier opgroeit en die door Willy Vandersteen gecreëerde gasten niet kent. Iedereen kent Suske en Wiske. Als je verder gaat, naar Asterix en Obelix, Lucky Luke, Guust Flater, Kapitein Rob en Eric de Noorman, dan neemt de alomtegenwoordigheid snel af, maar Lambiek en tante Sidonia liggen voor altijd boven op de stapel.

Ik moest aan professor Barabas denken toen mijn zusje naar aanleiding van een stukje van mij over het huiselijk verleden schreef dat ze wel een dag terug zou willen. Eén dag, dat zou voor de professor een peulenschilletje zijn, maar het roept ook de vraag op welke dag. Laat je je zomaar willekeurig terugbeamen of kies je uitgerekend die ene dag. Je weet dat je dat op de teletijdmachine van Barabas heel nauwkeurig kunt instellen. Het enige probleem is om in het verhaal van Suske en Wiske terecht te komen, maar dat kan misschien via de uitgever geregeld worden.

Ik heb zelf geen enkele behoefte om terug in de tijd te gaan. Ja, misschien zou ik die dag dat ik mijn hand openhaalde aan de vlizotrap wat handiger willen aanpakken, maar ik heb geen grote verlangens om terug te gaan naar vroeger, naar de tijd van mijn jeugd. Het is zo gemakkelijk om herinneringen op te halen en je van alles voor te stellen, dat ik daar echt niet met mijn dikke lichaam heen hoef.

Iets anders is een reis naar de toekomst, want als je terug kunt, dan kun je ook verder. Je hoeft de professor alleen maar te vragen de knop de andere kant op te draaien. Ook daar heb ik geen behoefte aan. Uiteindelijk zal je toch weer terug moeten. Het schijnt namelijk dat wanneer je te lang buiten je eigen tijd blijft dat je dan verkruimelt. Kijk maar naar Back to the Future, met die andere professor, gespeeld door Christopher Lloyd, die ook een mooie rol heeft in One flew over the cuckoo’s nest, maar dat terzijde. En wat moet je dan, als je weet dat die en die dan en dan doodgaat. Dat geeft alleen maar gedoe. Maar één dagje terug, dat is misschien toch zo gek nog niet.

Ate Vegter, 14 februari 1968

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/tijdreizen-kan-echt-volgens-deze-wiskundige-berekening/

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s