2414 Politiegeweld

Alsof er al niet genoeg geweld op de wereld is wordt de Nederlandse politie uitgerust met een nieuw wapen, de taser. Zo kunnen ze relschoppers beter op afstand houden, rustig krijgen, arresteren en onder controle houden. Het schijnt dat de pepperspray en de knuppel niet voldoende effect hebben, vooral niet als iemand dronken is. Ik denk dat je ze beter meer salaris kunt geven dan een onveilig stroomstootwapen.

We kunnen de mensen bij de politie, in de zorg en in het onderwijs niet genoeg op handen dragen. Ze moeten werken onder hoge druk, worden regelmatig ernstig belaagd door de mensen waar ze voor werken en dat alles voor een salaris waar je tegenwoordig nog geen huis van kan kopen. Bovendien zorgen die matige salarissen ook voor een hoge onderbezetting. Je zou wel gek zijn als je daar gingen werken, terwijl het in mijn jeugd beroepen van goede naam waren. Maar dat is lang geleden.

Ze worden in hun werk vaak ernstig gehinderd door hersenloze eencelligen die menen dat ze leven in een land waarin vrijheid van meningsuiting betekent dat je er bovenop kan timmeren wanneer je je zin niet krijgt en zo zie je demonstraties op een zeer gewelddadige manier uit de hand lopen, ook door de coronafrustraties. Je kan daar wel begrip voor hebben en ik moet zeggen dat ik zelf ook nogal licht ontvlambaar ben, maar het kan natuurlijk niet.

De politie is door VN-rapporteur Nils Melzer aangesproken op de manier waarop ze mensen onder controle houden. Ze worden helemaal gek gemaakt en uitgedaagd en moeten dan keurig volgens de regels van het geweldsmonopolie iemand aanhouden, waarbij de afspraak is dat je iemand niet op zijn hoofd mept wanneer hij al op de grond ligt. Dat is ook goed, want de filmpjes zijn niet om aan te zien.

Misschien is het een idee om wel onze mening te geven, maar niet iedereen in elkaar te tremmen die wat anders vindt. Dan hoeft de politie geen geweld te gebruiken. Worden we weer een beschaafd land met hogere salarissen voor de publieke sector.

Ate Vegter, 15 januari 2022

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s