2422 Anne Frank

Ze hadden het op school over Anne Frank gehad en nu vroeg Piep of ik haar Het Achterhuis wilde voorlezen. Ik wilde niets liever dan dat, want het was al een tijd geleden dat ik haar voorlas. Misschien vond ze het niet cool meer, nu ze op de middelbare school zat, maar voorlezen gebeurde op het laatst meer voor mij dan voor haar. Daarom was ik ook blij dat ze er zelf over begon.

En zo zat ik ’s avond weer aan haar bed, zorgvuldig mijn intonatie kiezend en de spanning opbouwend, wat op zich helemaal niet hoeft bij een boek dat zo goed geschreven is als Het Achterhuis. De eerste drie dag las ik een paar bladzijden, maar de vierde dag mocht ik niet meer stoppen en zo waren we opeens op bladzij 42. Lief riep mij van beneden of ik nog kwam want die zat al een hele tijd met de Bonusfamilie te wachten tot ik ook kwam kijken en op het moment dat ik opstond en haar een kus en een knuffel gaf, vroeg Piep: ‘Wie heeft Anne eigenlijk verraden?’ Het was de dag voor het allemaal met grote koppen in de krant stond, dus ik zei: ‘Tja, dat weten ze eigenlijk niet. Er zijn wel 38 theorieën geloof ik, maar het is nooit tot op de bodem uitgezocht.’ ‘Ik vind het supergemeen als je zoiets doet,’ zei Piep, en dat was ik helemaal met haar eens.

Tot mijn grote verbazing stond de volgende dag de hele krant vol met het nieuwe onderzoek over ‘het verraad van Anne Frank.’ Ik las het met aandacht en liet het ook aan Piep zien. Ze keek met belangstelling naar alle foto’s, maar las geen letter. ‘Ik denk niet dat ze verraden is, papa,’ zei ze toen, ‘ik denk dat ze het toevallig ontdekt hebben.’ ‘Dat zou heel goed kunnen, lieverd,’ zei ik, ’maak je er maar geen zorgen over.’ Die avond zou ze bij turnen haar arm breken, maar ook dat was toevallig.

Ate F. Vegter, 22 januari 2022

Advertentie

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s