2428 Dweilen

Ik heb goede hoop dat wanneer deze lockdown voorbij zal zijn, het ook echt de laatste is geweest. Het is fijn dat nu alles weer open mag tot tien uur ’s avonds in plaats van acht uur, want daar had de hele cultuur niks aan en de halve horeca weinig, maar nu begint het er een beetje op te lijken. Ik ben nieuwsgierig of het nu alleen nog maar beter gaat, of dat we toch nog een terugslag krijgen.

Betekent onze grotere vrijheid dat er nog heel veel mensen corona zullen krijgen nu de ziekte zich minder ernstig ontwikkelt? Zal het dan uiteindelijk toch zoiets als een gewone griep worden? Ik heb nooit griep gehad en ik heb ook nooit de griepprik genomen, hoewel ik daar sinds mijn zestigste verjaardag wel elk jaar voor wordt uitgenodigd. Dat doet me denken aan mijn vader die weigerde zijn Pas65 op te halen bij het postkantoor in zijn strijd tegen zijn persoonlijke veroudering. Het hielp wel want hij is altijd jong gebleven tot aan de dag dat hij op zijn 68ste overleed, net zo oud als ik nu.

Hoewel ik nooit de griepprik heb genomen heb ik wel alle corona vaccinaties gedaan, twee Pfizers en AZ als booster, altijd goed voor een winning mood, zeker met publiek. Met het loslaten van veel beperkingen lijkt het er op dat ze meer mensen besmet laten worden, omdat het allemaal toch wel meevalt. Of vergis ik me? Gaan we nu alsnog voor de groepsimmuniteit of krijgen we een jaarlijkse booster? En hoe gaan we ons de komende tijd voorbereiden op de volgende pandemie? Gaan we de huisartsen en de GGD’s op één digitaal systeem zetten, zodat ze onderling kunnen communiceren? Dat lijkt toch een goed idee. En gaan we dan ook de privacywetgeving aanpassen zodat ze onze medische gegevens in ons eigen belang gemakkelijker kunnen delen? Ik denk het eerlijk gezegd niet. Ik vrees dat we nog heel lang zullen blijven dweilen met de kraan open, totdat de zeespiegel serieus begint te stijgen en we hele andere dweilproblemen hebben en een mondkapje alleen niet genoeg is.

Ate D. Vegter, 27 januari 2022

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s