2431 Ingewikkeld

Ik verschoon het echtelijke bed en gooi de vuile was de trap af. Ze rolt als een lawine naar beneden. De poezen stuiven uiteen. Het is een wekelijks klusje dat energie vraagt, maar ik vind het ook leuk om te doen. Overhemden strijken, de vaatwasmachine in- en uitruimen, een was doen, koken, koffie zetten. Je hebt direct resultaat.

Bij de boodschappen gaat het zo. Lief maakt een lijstje en ik ga naar de winkel. Soms neem ik dingen mee die niet op het lijstje staan, maar dat is geen probleem. Ik reken af met mijn telefoon. Dat is heel handig, totdat ik een nieuwe telefoon heb. Vorige week ben ik een dik uur, bijna een halve avond, bezig geweest om alles over te zetten en mijn bank weer te laten communiceren met mijn nieuwe telefoon. Het zijn de begerenswaardige zorgen van deze tijd.

De digitale techniek is vaak een zegen, maar soms ook een vloek. Vroeger kreeg je alle jaaroverzichten keurig met de post en vervolgens per email. Nu krijg je een bericht dat je jaaroverzicht klaarstaat en of je het even met je DIGID wilt ophalen. Kreun.

Van de week was ik met Piep naar het ziekenhuis voor nieuw gips. Prompt kregen we een e-mail van datzelfde ziekenhuis. O, dat is mooi, dacht ik, daar staat in of ze met dat mooie gekleurde gips onder de douche mag. Het was niet meer dan een mededeling dat er een brief klaarstond. Alleen te openen met de DIGID van Piep. Ik was een half uur verder om te kunnen lezen dat wij in het ziekenhuis toestemming hadden gegeven om Pieps medische gegevens te delen met anderen. Alsof we dat al vergeten waren. Kreun.

Zo wordt alles ingewikkelder en moeilijker. Allemaal voor onze eigen veiligheid en in verband met de wet op de privacy, die zo streng is dat je niet meer je eigen brieven mag openen met een briefopener. Hoe zoet is mijn verlangen naar die eerste ponskaart in de jaren zestig, waarvan ik toen dacht dat die ons allemaal geluk en gemak zou brengen.

Ate P. Vegter, 29 januari 2022

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s