2434 The Beatles

Nog even over de Beatles. Zo’n miniserie heeft toch drie lange afleveringen en voor je het weet zie je iets waarvan je denkt, verrek dat wist ik niet! Of je denkt, ja dat heb ik afgelopen zomer in Frankrijk ook in de biografie van John Lennon gelezen. Die gasten spreken drie weken elke dag af en dat geeft op zich al het nodige vertier. Probeer zelf maar eens drie weken lang etc.

John heeft op een gegeven ogenblik een ‘toevallige’ ontmoeting met Alan Klein, de manager van de Rolling Stones en omdat zij sinds het overlijden van Brian Epstein zonder manager zitten en er niemand is die zegt, jullie gaan nu drie nummers opnemen, is dat een interessante gast en hij vertelt erover aan George en Ringo, maar zegt erbij dat hij het eigenlijk niet aan de helft wil vertellen, nee, hij wil het aan Paul vertellen! Die Alan Klein is een hele briljante jongen en uiteindelijk wordt hij ook de manager van de Beatles, zo lang het duurt.

Verder weet je natuurlijk dat Paul linkshandig is, maar het is grappig om hem op een ondersteboven gekeerde rechtshandige gitaar te zien spelen. Het is ook goed voor het samenspel met John, want ze kijken allebei dezelfde kant op en zo kunnen ze elkaar ook gemakkelijk aankijken.

Verder ouwehoeren ze eindeloos over waar ze nog zullen optreden en dan opeens komen George Martin en Glyn Johns met de suggestie om op het dak van de Apple studio te spelen, maar daar hebben ze eigenlijk geen zin in. Zo blijven ze kibbelen totdat Ringo zegt ik wil wel op het dak spelen. Hij is steeds de verzoener en de vredevorst en zo gaan ze uiteindelijk toch op het dak spelen wat zoals je weet een historisch moment is in de geschiedenis van de popmuziek.

Ze prepareren negen camera’s en filmen zo ook wat er op straat gebeurt, waar de mensen wel het geluid horen maar niet direct weten waar het vandaan komt. En dan komen ook jut en jul, bassie en adriaan, peppie en kokkie van het politiebureau en die zullen de overlast wel even stoppen, want er zijn in een paar minuten al dertig klachten binnengekomen en het geluid is zelfs te horen op het politiebureau en dat kan natuurlijk niet want dan worden al die agentjes wakker en hun mallotige optreden draagt zo alleen maar bij aan de grootsheid van het moment.

Ate R. Vegter, 1 februari 2022

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s