2438 Haaruitval

Ik keek van de week naar Over mijn lijk, een programma over jonge mensen die ongeneeslijk ziek zijn. Twintigers, dertigers, tieners soms, met een hersentumor of darmkanker of een andere dodelijke ziekte die zich heel snel zonder genade ontwikkelt. Het is mooi om te zien hoe in het drama vaak ook een proces zit van acceptatie en wijsheid, en de behoefte om het sterven goed te doen.

Op zulke momenten denk ik dat ik het als oude man wel getroffen heb met prostaatkanker op mijn 68e. Ik heb het nu al tien jaar en er is goed mee te leven. De perspectieven worden weliswaar somberder en de einder komt, net als voor iedereen trouwens, steeds dichterbij, maar soms is er ook een lichtpuntje.

Woensdag belde mijn oncoloog met slecht nieuws en goed nieuws. Hij zei het niet zo, hij bracht het heel rustig en evenwichtig, zoals het een goede, vriendelijke internist betaamt, maar zo vatte ik het wel op. Het slechte nieuws is dat de prostaatkanker zich sneller ontwikkelt dan gedacht. Dat wil ik niet, maar dat is het verhaal waar ik in zit. Slecht nieuws. Maar nu komt het. Hierdoor kom ik toch in aanmerking voor een radiologische behandeling, waar ik eerst nog te goed voor was. Dat betekent dat de chemo nog een half jaar kan worden uitgesteld. Dat is het goede nieuws, want van chemo word je doodziek. Vreemd genoeg ben ik nu dus blij dat het zo snel gaat.

Iets anders is dat ik in verband met de komst van de chemotherapie mijn haar heb laten groeien, omdat het de laatste kans is en omdat het dan bij haaruitval wel een beetje de moeite waard is en iedereen het verschil kan zien. IJdelheid der ijdelheden. Dat duurt nu allemaal nog zeker een half jaar langer en ik zie er nu al uit als een ouwe rocker. Maar goed, ik ga toch niet naar de kapper. Haar is net als vertrouwen, het komt te voet en het gaat te paard.

Ate J. Vegter, 5 februari 2022

in memoriam Joukje Vegter – Meter 1917 – 2010

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s