2441 olympisch zilver

wat is het toch vreemd dat we china toestaan dat ze taiwan alleen laten meedoen met de olympische spelen onder de naam chinees taipé. wat is het toch vreemd dat juist die grote landen er altijd nog graag een klein land bij willen. china wil al jaren taiwan erbij en ze maken er een officiële afspraak over, om het over de oeigoeren nog maar niet te hebben. ook voor rusland is de krim niet genoeg. we willen heel oekraïne, doe daar nou niet zo moeilijk over, dat weten jullie best. we willen het gewoon, voor erbij. tolkarai, dije tawa, zoals de russen dat zo mooi zeggen.

voor de westerse autoriteiten is het wel convenient dat dat soort conflicten tijdens de olympische spelen gewoon doorgaan. zo kun je de spelen boycotten en komen de agenda’s vrij om met z’n allen naar rusland te gaan en daar boude uitspraken te doen. biden gaat zelf in duitsland de gaskraan dichtdraaien als er ook maar één russische tank de oekraïnse grens over gaat. hoe hij dat gaat doen wil hij niet zeggen, maar vertrouw er maar op. daar zal groningen blij mee zijn. jazeker, er gaat niets boven het gas van groningen en zo heeft deze koppige provincie met z’n getormenteerde, vriendelijke mensen van weinig woorden terecht overal een vinger in de pap. en zeg eens eerlijk, wij zouden het ook niet op prijs stellen wanneer groningen of fryslân zelfstandig aan de olympische spelen zouden willen meedoen. het zou ons te veel medailles kosten.

over medailles gesproken. die zilveren medaille is echt voor niemand een feest. als je zilver wint heb je goud verloren. niemand is blij met een tweede plaats. nummer drie is vaak wel blij met haar medaille en nummer vier is ook nooit blij, want net buiten het podium. welnu, daar heb ik het volgende op bedacht. we geven een medaille aan de eerste, de derde en de vijfde plaats. ei van columbus, toch? twee en vier zijn toch niet blij en moet je zien hoe blij vijf daarvan wordt. we maken het podium gewoon ietsje breder. ik heb het al in de week gelegd bij het internationaal olympische comité, maar daar lagen vooral rusland en china dwars. dan kun je net zo goed geen medailles uitdelen, zeiden de russen.  takdavo magli betavsje njero davatji dali, zeiden ze. meidwaan is wichtiger as winnen, riep ik nog, maar toen werd ik uitgezet.

ate vegter, 8 februari 2022

2 Comments

 1. 1. Goed verhaal
  2. Gooi dat Russische woordenboek weg; ik wordt er gek van!
  3. Her-installeer hoofdletters please (alleen toen je lyrisch werd over dat podium, zette je af met een kapitale ‘W’)
  4. 1, 3, 5 is een goed idee!
  5. Dit is een mooi verhaal voor de krant.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s