2446 Vrijheid

Piep is ‘s avonds eten bij een vriendinnetje en zo kunnen wij kijken naar een pittige film. We kiezen voor The Mauritanian. Het verhaal gaat over Mohamedou Ould Slahi, die vecht voor zijn vrijheid nadat hij door de Amerikaanse regering zonder aanklacht wordt vastgezet op Guantanamo Bay. Hij is met een smoesje thuis weggelokt en zo gaat het van kwaad tot erger, zou mijn moeder zeggen. Jodi Foster speelt de rol van Nancy Hollander, een naam waar ik altijd affiniteit mee voel, zijn advocaat.

Het is een prachtige film over een horror story met kunstzinnig in beeld gebrachte martelingen, waar ik niet naar kan kijken. Het verhaal is zo ongelofelijk dat ik een gruwelijke hekel krijg aan de Verenigde Staten en nu eigenlijk nog heb, al zakt het al wel weer een beetje. Na zeven jaar procederen wordt hij vrijgesproken, maar nadat Obama in beroep gaat kan hij nog zeven jaar opknappen waarna hij uiteindelijk echt vrijkomt.

Vervolgens zie je aan het einde van de film nog hoe het is afgelopen met de echte Mauritaniër en de echte advocaat, want de film is naar een true story. Je ziet de goede man in alle vriendelijkheid van zijn herwonnen vrijheid genieten en de advocaat strijdt nog steeds tegen onrecht aangedaan door de overheid. De echte Mohamedou Ould Slahi zegt lachend dat hij vrij is omdat hij iedereen heeft vergeven. Vergeving en vrijheid zijn synoniemen, zegt hij met een uitstraling die doet denken aan Desmond Tutu.

Zo wordt het in de laatste minuten een hele mooie film en je kunt ook genieten van de persoonlijke strijd die veel mensen in dit verhaal doormaken. Kies je voor je taak of voor je hart? Dat van die vergeving en die vrijheid spreekt mij wel aan. Kan ik mijn woede loslaten? Dat is een levenslange strijd. Als ik nu alle ideeën over hoe het leven zou moeten zijn overboord gooi en het leven omarm zoals het is, kom ik al aardig in de buurt. Morgen weer iets luchtigers. Fijne dag!

Ate Mo Vegter, 13 februari 2022

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s