2453 Onvoorbereid

De coronacrisis is nog niet voorbij of de Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft haar rapport al klaar. Het is een kritisch rapport en dat is nooit positief. De conclusie is niet wereldschokkend. De regering was niet goed voorbereid. Ik ben daar opgelucht over. Het stelt mij gerust dat onze regering niet alles van te voren weet. Dat is in Rusland wel anders.

Ik kan mij nog goed de eerste beelden uit China herinneren, met verlaten straten en hele ziekenhuisafdelingen waar iedereen van top tot teen in plastic verpakt rondliep. Het zag er bizar uit, bijna theatraal en het was onvoorstelbaar dat deze scenes zich binnen enkele weken in Nederland zouden afspelen. Wie herinnert zich niet het briefje met daarop de eerste besmetting, wat zo mooi voorgelezen werd door de charmante en later overspannen geraakte minister Bruno Bruins? Niemand was hier op voorbereid, behalve Ernst Kuipers die ze zodra het kon als de sodemieter minister hebben gemaakt. Ook de gemeente Waterland wist direct uit welke hoek de wind waaide.

Moeten we nu teleurgesteld zijn over een regering die niet alles ziet aankomen? Ik zou er eerlijk gezegd niet aan moeten denken om op alles voorbereid te zijn. Een brandalarm, een inbraakalarm wat je ‘s avonds op televisie vergeet aan te zetten, dat is pas slecht voorbereid. Handgrepen in de douche en bij het bad, overal dievenklauwen en een camera bij de voordeur. Het zal toch niet gebeuren dat er wat gebeurt.

Mocht mij iets overkomen dan kun je bij ons op zolder talloze veiligheidsoverals aantreffen tegen alle besmettelijke ziekten, alsmede een voorraad tegengif en mondkapjes met verschillende houdbaarheidsdata, anders ben je misschien net te laat. Trek je jas aan, doe een das om, stel je netjes voor en zeg u, het zit misschien wel in onze volksaard om overal rekening mee te willen houden. Het geeft mij een vrolijk gevoel dat de regering is zoals ik ook ben: we zien wel. Je wordt toch altijd verrast door iets waar je niet op voorbereid bent. En dat is maar goed ook. Fijne dag!

Ate Vegter, 20 februari 2022

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s