2454 Ramptoerisme

Het is de laatste dagen steeds een avontuur om even een wandelingetje te maken, om over hoeden en petten nog maar niet te spreken, die laat je thuis. Omdat ik mij van nature nogal snel verveel als het allemaal te lang duurt en teveel van hetzelfde is zoek ik regelmatig de afwisseling op. Ik loop echt niet elke dag dezelfde route. Dat hoeft ook niet want je kan hier alle kanten op.

Zo komt het dat ik soms doelbewust langs de leeggewaaide haven loop en een andere keer de locaties bezoek die door andere Monnickendammers op hun tijdlijn gezet zijn vanwege de omgewaaide bomen en andere stormschade. Zo zie je nog eens wat. Gisteren meende ik alles wel gezien te hebben en keerde ik weer terug naar mijn oude routine, via de Joodse begraafplaats langs de Grote Kerk en dan heb je afhankelijk van je ambitie, het moraal en de weersomstandigheden keuze uit verschillende langere en gelukkig ook kortere trajecten, want denk niet dat ik dat allemaal voor de lol doe. Ja, ik vind het leuk om een beetje te scharrelen, maar het lopen zelf, dat duurt toch behoorlijk lang voordat het lijf daar een beetje aardigheid in begint te krijgen en meestal haal ik dat punt niet.

Maar goed. Tot mijn niet geringe vervoering ontdekte ik nu zelf ook nog twee omgewaaide bomen. Ik kan je vertellen dat dat een hele schok is, wanneer de werkelijkheid ontregeld is door de natuur, terwijl je daarvan niet op de hoogte bent. Het is een mengeling van schrik en opwinding. Daarom, omdat het er zo majestueus uitzag, want zo’n boom is omgevallen veel groter dan in het gebruikelijke opwaartse perspectief, vergat ik zelfs foto’s te maken, ook omdat ik geen ramptoerist ben, maar een gewone geïnteresseerde burger die zijn stappendoel wil halen.

Het valt mij op dat velen zich de laatste dagen in hun verslagen schuldig voelen dat ze een ramptoerist zouden zijn, maar laat je dat niet aanpraten. Het zijn juist de types die van rampen hun beroep hebben gemaakt, zoals politieagenten en journalisten, die andere nieuwsgierige burgers beschuldigen van ramptoerisme. Volg je natuurlijke gedrevenheid en laat je niet weerhouden door stompzinnig geneuzel van anderen die jou de les willen lezen. En sorry voor de vertraging maar ik moet nu nog even een fotootje schieten. Groeten van Franklin. Fijne dag.

Ate R. Vegter, 21 februari 2022

 

Advertentie

2 Comments

  1. Helaas heeft onze schutting de laatste storm niet overleeft. Plat naar de grond, met een smak, en nog een regenpijp meenemend op de ondergang. Het positieve is dat de schutting eigenlijk al aan vervanging toe was…..

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s