2464 Komkommer en kwel

Het valt mij op dat ik sommige dingen in het leven niet begrijp, bedenk ik terwijl ik met veel te veel plastic de Dekamarkt uitloop. Je zou denken dat naarmate je ouder wordt je begrip toeneemt, maar het is meer mijn verbijstering. Sta mij toe dat ik het gewone als normaal beschouw en andersom.

We beginnen even op de groenteafdeling. De laatste tijd kun je steeds meer biologische groenten en fruit kopen. Ik ben daar een voorstander van want ik hou niet van zielige komkommers of dieren in de bio-industrie. Dat zijn echt middeleeuwse praktijken en minder vlees kan best. Zo begin je de dag met goede voornemens en dat gaat prima tot je boodschappen gaat doen. Je wil ook geen plastic als het niet nodig is dus koop je een biologische komkommer zonder plastic. Daar loop je al vast. Je kunt een gewone komkommer kopen zonder plastic of een bio komkommer met. Ik begrijp daar geen reet van. Nu moet je of het een of het ander kiezen terwijl je beide goed wil doen.

Dan het vlees dat je niet koopt, nee je pakt een kaasschnitzel of hoe dat ook mag heten en die is verpakt in plastic met daarom een mooi kartonnetje. Hetzelfde doen ze ook met tiramisu, cheesecake en andere toetjes. Waarom is koffie dubbel verpakt? Bij de bakker zit een brood maar al te vaak in een papieren zak met een plastic panoramadak. Doe dat toch niet! Dat is allemaal restafval! Laat mensen zoveel mogelijk hun eigen verpakking meenemen en vermijd dubbele en gecombineerde verpakkingen. Het is een beetje zoeken in het begin misschien maar het maakt boodschappen doen avontuurlijker en je doet goed dicht bij huis.

Ik zou graag terug willen naar de kruidenier van mijn jeugd, Stoute aan de Kleiweg in Rotterdam. Die verkocht alles los: rijst, boter, suiker, meel, zout, koffie, noem maar op. Ze deden het met z’n tweeën en juist omdat het vaak wat langer duurde was het er altijd gezellig. Tot met de vooruitgang de supermarkt kwam.

Ate K. Vegter, 3 maart 2022

Advertentie

5 Comments

 1. Aardappelen die los in de fietstas gestort werden. Vis verpakt in oude kranten. Glazen melkflessen die je weer kon inleveren. Koekjes in een zelf meegenomen trommeltje. Koste het moeite? Welnee, je was niet anders gewoon. Is het beroemde ‘gebruiksgemak’ zoveel beter geworden? Ook niet. De goede oude tijd bestaat niet maar het was wel allemaal wat relaxter en, inderdaad, gezelliger.

  Geliked door 1 persoon

  1. Daar zit hier nu statiegeld op. Dat scheelt enorm. En water uit de kraan is ook prima. Wij hebben een sodastream, waarbij je zelf koolzuur aan kraanwater toevoegt. Heel lekker!

   Like

 2. De verpakkingsindustrie schijnt een ijzersterke lobby te hebben. Soms is plastic handiger dan papier. En er bestaan verpakkingsvrije winkels, maar die verkopen niet alles.
  Overigens, wat een mooie foto.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s