2467 Opgebroken weg

De komst van Joachim Stiller van Hubert Lampo opent met een scene waarin de weg wordt opgebroken en vervolgens weer wordt gedicht zonder dat er ogenschijnlijk iets is gedaan. Het is een van de meest geliefde scenes uit de magisch-realistisch literatuur en zowel de opening als het hoogtepunt van het werk van Lampo. Want waarom zou je een straat openbreken en gelijk weer dichten?

Nu, na jaren, heb ik het geheim ontraadseld. Ik denk dat Hubert Lampo gewoon niet goed heeft opgelet. Ik had dat gevoel een paar jaar geleden al toen ze ons Niesenoort opnieuw bestraatten. Ook toen moest ik aan De Komst denken, maar nu de gemeente ook het Noordeinde zo mooi heeft opgeknapt is het voor mij wel duidelijk. Ook in deze weergaloze roman gaat het gewoon om een opknapbeurt van de straat. En ja, dat ziet eruit alsof ze de straat openbreken en weer dichtmaken, zonder dat er ogenschijnlijk iets is veranderd.

Maar dat is inderdaad maar schijn, want loop nu eens over dat prachtige nieuwe Noordeinde, met zijn brede voetgangersstrook en zijn vrolijk makende magische cirkels bij bijna elke zijsteeg. Dat is echt genieten, zeker nu het voorjaar eraan komt. En bij garage  Steur loopt alles gewoon door in plaats van dat, zoals in de oude bestrating, de voetgangersstrook opeens verspringt naar de overkant, zodat automobilisten, waar hoor je dat woord nog, rustig aan de rechterkant kunnen tanken en zodat ik daar elke woensdag kan parkeren tijdens het koffiedrinken met mijn schoonmoeder alvorens we gezamenlijk boodschappen gaan doen bij wat nu de Dekamarkt geworden is. Zo blijft niets hetzelfde en verandert alles onder je ogen.

Ik vind het fascinerend dat dat soort dingen gebeurt zonder dat je er ogenschijnlijk iets voor hoeft te doen. De straat wordt vernieuwd, het gras wordt gemaaid, de plantsoenen worden gediend en opeens staat er een prachtig nieuw woningencomplex aan de Pierebaan, waar nu ook de zieke iepen vervangen worden door andere bomen zodat ze elkaar niet meer besmetten, want dat deden ze en aan mondkapjes heb je dan niks, dat begrijp je. Afijn, iedereen weet dat dat niet vanzelf gaat maar dat er hard gewerkt wordt door al die mannen, want je ziet maar weinig vrouwen in dat soort zware beroepen en het streven is er ook niet geloof ik, maar dat terzijde. Hulde aan de gemeentelijke diensten, dat wilde ik even zeggen. Fijne dag!

Ate S. Vegter, 6 maart 2022

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s