2476 Recht van spreken

Vorige week woensdag moest ik een nieuw paspoort voor Piep regelen. Je moet tegenwoordig een afspraak maken en het is handig als je gelijk alles meeneemt, zoals Piep zelf, haar oude paspoort, de paspoorten van haar wettelijk gezag, dat zijn Lief en ik, kopieën van die paspoorten en een door beide ouders getekende toestemmingsverklaring.

We zijn mooi op tijd en vrij snel aan de beurt. De vriendelijke ambtenaar vraagt alle genoemde papieren en maakt ons een compliment dat we zo goed voorbereid zijn. En daar gaat het mis, want daaruit blijkt dat andere ouders in vergelijkbare gevallen niet alle papieren gelijk in orde hebben en daaruit blijkt dat de procedure te ingewikkeld is. Noodzakelijk misschien, maar ingewikkeld. Vervolgens maakt ze alles in orde en betalen we bij een ander loket, want haar kassa is kapot.

Iedereen vreest die ingewikkeldheid van het leven in het algemeen en de administratieve druk in het bijzonder, met name in de zorg en het onderwijs. Het kan toch niet zo zijn dat je iemands benen zwachtelt en dat dat niet telt omdat je het niet genoteerd hebt. Als je thuis zo gaat beginnen is het binnen twee dagen een chaos. Iedereen vindt dat dat anders moet, maar niemand is in staat het te veranderen. Daarom is mijn hopeloosheid gevestigd op iedereen die hier wel iets aan doet. Hou het simpel.

Normaal gesproken zouden we het nieuwe paspoort deze week kunnen ophalen, maar nu zijn er verkiezingen, dus dat wordt volgende week. Daarmee zijn we aan het volgende punt gekomen, de verkiezingen. Nu zou ik iedereen willen oproepen om te gaan stemmen, maakt niet uit waarop, volg je hart en zo, maar ik heb zomaar het idee dat de meeste mensen die dit lezen dat wel doen. Daarom is mijn vraag, wees mild voor alle mensen die niet gaan stemmen, want je weet niet waarom ze dat doen. Zeg niet tegen iemand die niet gestemd heeft dat hij of zij niet mag meepraten, want dat is onzin. Iedereen heeft recht van spreken. Wees daar blij mee en snoer niemand de mond. Fijne dag!

Ate Vegter, 15 maart 2022

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s