2485 Hartverwarmend

Ik zou wel willen dat de oorlog over was. Zoals de winter oplost in de lente zo zou ik willen dat de oorlog vrede werd. Maar we hebben net zo weinig te zeggen over de oorlog als over de winter. Steden worden met de grond gelijk gemaakt en hele gezinnen staan in de kou. Het is de bittere werkelijk van Oekraïne, waar het dagelijks leven is uitgeroeid. War is over (if you want it), zingt John Lennon en ik zie bij menige demonstratie zijn songteksten geciteerd.

Maar we zijn nog steeds in de war. Het is nog lang niet over en het uitzicht op een spoedig einde is belemmerd. We zijn er moedeloos van. Het enige waar ik hoop uit put is de eindeloze stroom hulpverlening die op gang is gekomen. Zowel van de overheid als particulier. Overal in de regio en daar buiten zijn mensen in de weer en worden regels en wetten aangepast.

Vrienden van ons hebben een Oekraïense familie opgevangen, twee zussen, twee kinderen en twee oma’s. De mannen strijden aan het front. Dat is op zich al een afschuwelijke gedachte, dat ze elk ogenblik bericht kunnen krijgen dat een van hen gesneuveld is. Bovenop alle stress van het vluchten is er ook de incompleetheid van en de onzekerheid over het leven zelf. Ik heb grote bewondering voor mensen die dit doen, ook al zeggen ze dat ze er de ruimte voor hebben en dat het dan vanzelfsprekend is dat je ja zegt als de vraag komt of je ruimte hebt.

Dat mag dan allemaal waar zijn, dan heb ik maar grote bewondering voor het vanzelfsprekende. Dat vind ik ook niet erg. Ik zie tegenwoordig zoveel mensen die het vanzelfsprekend vinden om uit hun dagelijks gemak te stappen en zich in te spannen voor dit ongebruikelijke lijden dat op ons af komt. De een verzamelt kleren en de ander regelt dat het goed terecht komt. De een regelt simkaarten en een ander zorgt voor fietsen. Er moet echt eindeloos veel geregeld worden. Ik vind het hartverwarmend. Hoe vanzelfsprekend het misschien ook is.

Ate Vegter, 24 maart 2022

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s