2487 Het is een wonder

Het is toch mooi zoals de overheid dingen kan regelen, die ik tot voor kort voor onmogelijk had gehouden. Ik geloof wel dat ze het nu regelen, maar ik sta verbaasd over de snelheid waarmee zaken nu van de grond komen die tot op heden op grote bezwaren stuitten. De opvang van vluchtelingen uit Oekraïne maakt het onmogelijke mogelijk. Iedereen ziet het verschil tussen de trage en moeizame opvang van vluchtelingen uit andere landen in de afgelopen jaren en de snelheid waarmee nu iedereen in actie komt. Ik geloof het wel, het gebeurt echt en toch is het ongelofelijk.

Vluchtelingen krijgen leefgeld om van te leven en ze krijgen een bedrag om zeg maar de huur te betalen, een soort onkostenvergoeding voor degene die de opvang biedt. Samen zou je dat een soort basisbeurs kunnen noemen. En iedereen weet hoeveel moeite het heeft gekost en nog steeds kost om tot een fatsoenlijke basisbeurs te komen. Maar het kan dus wel – en snel. Mooi vind ik dat, maar ongelofelijk.

Ook rond de huisvesting zelf lijkt zich een wonder te voltrekken. Het zijn niet de gekozen provincie- of gemeentebesturen, maar het zijn de plotseling vanuit de mist opkomende veiligheidsregio’s die dat allemaal moeten regelen. En het gaat goed, met duizenden tegelijk worden er opvangmogelijkheden geregeld en als ze er niet zijn dan worden er grootscheeps leegstaande kantoren omgebouwd tot woningen, een verdienmodel dat meer oplevert dan leegstand. Ik sta erbij en ik kijk ernaar, niet omdat ik verwonderd ben over dat het gebeurt, maar omdat ik mij afvraag waarom dit niet veel eerder gebeurd is voor bijvoorbeeld de huisvesting van studenten, of om het aantal starterswoningen op te plussen, om maar eens een politieke term te gebruiken.

Wanneer de oorlog voorbij is en de meeste vluchtelingen weer naar huis kunnen, dan zouden we deze woningen toch heel goed zelf kunnen gebruiken? Of is dat een buitenaardse gedachte? En waarom hebben we dit niet eerder gedaan? Misschien moet onze minister van volkshuisvesting daar eens over nadenken.

Ate Vegter, 26 maart 2022

Advertentie

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s