2488 Ouder is jonger

Mijn vader overleed toen hij 68 jaar, tien maanden en vier dagen oud was. Vrijdag was ik precies even oud. Ik heb de hele dag aan hem gedacht. Ik ben nu dus ouder dan mijn vader ooit geworden is. Dat is op zich geen wereldnieuws, de wereld heeft wel wat anders aan zijn hoofd, maar voor mij persoonlijk is het toch een mijlpaal. Ik ga nu op jacht naar mijn broer, die 72 en een beetje is geworden. Hoeveel precies reken ik tegen die tijd wel uit. Het moet natuurlijk wel kloppen.

Goed, ik ben nu dus ouder dan mijn vader ooit geweest is. Mijn moeder ga ik niet inhalen. Zij werd 92 en dat is voor mij net een brug te ver. Maar dat geeft niet, ik ben al heel blij met waar ik ben. Dat haalt tenslotte ook niet iedereen. Lees de kranten er maar op na.

Nu mijn vader nooit meer ouder zal zijn dan ik betekent dit dat al mijn herinneringen aan hem herinneringen zijn aan een man die jonger is dan ik. Dat is bizar, want hij is wel mijn vader. Sterker nog, het woord zegt het al, hij is mijn ouder. Qua leeftijd zou hij nu mijn broer kunnen zijn, mijn tweelingbroer zelfs, dat is een mooie gedachte. Wat zouden we samen gaan doen? Ja, misschien toch gewoon een biertje drinken of een glas wijn en een potje klaverjassen. Zou Brandend Zand nog in de jukebox zitten wanneer we samen naar de kroeg gaan? Je moet niet het onmogelijke verwachten. Het hoeft niet zo hoogdravend, daar was hij de man niet naar. We zouden gewoon een beetje ouwehoeren over hier en later, want daar had hij wel ideeën over.

Het zou leuk zijn om met hem nog eens een auto te kopen, zoals we begin jaren zestig samen naar een autosloperij in Rotterdam gingen om naar een andere auto te kijken. We maakten een proefrit in een DKW. Een heerlijke auto. Ik kan me het kenmerkende, hokkelende driecilindergeluid nog goed herinneren en ik was teleurgesteld toen mijn vader hem niet kocht.

Het werd een grijze Eend. Ook mooi. Daar gingen we mee naar Oostvoorne, waar je met de auto op het strand mocht. Later stond de Eend nog jarenlang ongebruikt bij ons op de oprit. Hij was te duur geworden, maar mijn vader wilde hem toch niet wegdoen. Ik hobbelde er op de startmotor mee naar de garagedeuren en dan in z’n achteruit weer terug. Tot mijn moeder naar buiten kwam. Ik dacht dat ze het mij zou verbieden, maar ze vroeg of ik het onkruid wilde weghalen op de plek waar de Eend had gestaan.

Ate D. Vegter, 27 maart 2022

Advertentie

2 Comments

  1. Een mooi auto verhaal – leuk, die weerspiegelingen op je Vader, je ouder, je broer. Zoiets komt bij mij niet op – die auto’s wel, maar van die DKW overweging, dat wist ik niet. Die 2CV heb ik nog wel in gereden. Zou ik best in Canada willen hebben.

    Like

  2. Het kost wel een paar centen, maar ze zijn er nog wel. Ik heb er ooit drie na elkaar gereden, allemaal rond de 2000 gulden. Nu moet je 10.000 euro meenemen plus de kosten om hem te verschepen. Maar je kan er ook van dromen en bedenken hoe leuk het zou zijn. Dat kost niks. Oude Volvo’s hebben ze denk ik wel in Canada, fijne dag!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s