2495 Fietsplezier

Vanaf vandaag is het Zuideinde in Monnickendam tot eind september weer elke zaterdag afgesloten voor auto’s en fietsen. Vorig jaar was het nog vier maanden, maar nu is het weer zes maanden geworden. Het betekent wel wat meer overlast voor de Gooische Kaai en het Prooyen, maar dat mag de pret niet drukken. Misschien moeten ze op de duur de hele oude stad maar afsluiten, dan doen we net of we een grote stad zijn met een echte binnenstad.

Voorlopig nog even op wat kleinere schaal. Als argument geeft de gemeente ook dat het goed is voor de luchtkwaliteit en voor je gezondheid. Ik vraag me wel af hoeveel levensgeluk je qua gezondheid wint door het gedurende een half jaar een dag per week afsluiten van het Zuideinde, maar goed. Je zou er dan op zijn minst toch even door moeten lopen om van deze levensverlengende maatregel te profiteren. Dat is dan weer goed voor de nog resterende winkels.

Wat wel een verrassend goed initiatief van de gemeente is, is dat ze hebben bedacht dat het voor veel automobilisten toch lastig is zonder vervoer. Daarom heeft de gemeente in haar genadige goedheid gratis fietsen ter beschikking gesteld voor onze koopkrachtige bezoekers. De fietsen zijn te leen voor alleen deze zaterdag. Ze staan klaar op het Bolwerk, bij de Joodse begraafplaats en aan het begin van het Noordeinde, of is dat het einde? In ieder geval bij de Engelse Hoek. En natuurlijk op de Middendam.

In totaal heeft de gemeenste zestig fietsen beschikbaar, dus je moet er wel op tijd bij zijn, maar waarschijnlijk heeft niet iedereen z’n fiets de hele dag nodig en mochten ze op zijn dan kun je altijd nog tegen betaling een fiets huren bij Ber Koning. Wel even een legitimatie meenemen en de fiets aan het eind van de dag weer terugbrengen. Als het experiment goed bevalt heeft de wethouder toegezegd deze service de hele zomer te handhaven. Ik zou zeggen: kom naar Monnickendam en geniet ervan!

Ate F. Vegter, 2 april 2022

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s