2499 Mohammed Ali

Hij rijdt op de fiets de stad in. Zijn broertje achterop. Wanneer het gaat regenen, vluchten ze een winkel binnen. Even later komen ze weer naar buiten, de fiets is verdwenen. Ze horen dat er aan de overkant in de kelder een sportschool zit, waar een agent aan het trainen is. Ze gaan naar binnen. Het is een boksschool. De rest is geschiedenis.

Zo begint in de jaren vijftig het verhaal van de kleine Cassius Clay, die onmiddellijk gegrepen wordt door het boksen en binnen een jaar zijn eerste officiële wedstrijd speelt. Hij heeft charme en een grote mond en zijn favoriete tekst is ‘I am the greatest’, wat iedereen natuurlijk super irritant vindt, maar breng maar iemand die mij kan verslaan, zegt hij uitdagend. Hij praat voor elke wedstrijd honderduit en na de wedstrijd zegt hij: ‘Ik heb gewonnen en ik ben nog zo mooi als een meisje!’

Hij wint al zijn 62 amateurwedstrijden en wordt in 1960 Olympisch Kampioen. Daarna begint hij aan een profcarrière waarbij hij niet alleen zijn wedstrijden wint maar ook voorspelt in welke ronde zijn tegenstander neergaat. Hij wordt bokser, dichter en profeet genoemd.

In 1964 daagt hij de toenmalige wereldkampioen Sonny Liston uit en over gokken en sport gesproken, de kans dat hij wint staat op 1 tegen 7, maar hij noemt zijn tegenstander een grote lelijke beer en zegt dat hij zal dansen als een vlinder en steken als een bij. In de zevende ronde komt Liston niet meer uit de hoek en Cassius springt naar het midden van de ring en roept: ‘Ik ben de beste, ik heb de wereld versteld doen staan!’

Na deze overwinning claimt Cassius Clay zijn vrijheid: ‘Ik hoeft niet meer te doen wat jij van mij verwacht. Ik ben een vrij man en ik doe wat ik zelf wil.’ Dat is in de tijd van rassenscheiding en rassenrellen een gedurfde uitspraak voor een zwarte man en bovendien maakt Cassius bekend dat hij zich bekeerd heeft tot de Islam en dat hij voortaan Mohammed Ali heet.

Tot zover. Het verhaal gaat nog verder, maar ik heb alleen de eerste delen gezien van deze prachtige serie van de vpro. De rest kijk ik in de komende dagen via www.npo.nl, kijk bij populair en documentaires. Je kunt de serie gratis terugkijken. Ik kreeg de tip van mijn oudste broer: ‘mooi tijdsbeeld plus persoon’ en geef hem graag door aan mijn jongste broer, waarvan ik mij herinner dat die vroeger gek was op boksen en op Cassius Clay en dat we in Rotterdam samen ooit een keer naar een bokswedstrijd zijn geweest, ik dacht met Martin en Gerard, maar soms verzin ik mijn verleden gewoon zoals het uitkomt. Voor vrouwen is het niks. Piep zag gisteren een klein stukje van een bokswedstrijd en  vroeg zich hardop af hoe mensen zo’n sport kunnen doen. Tja, voor mij is het ook niks, maar het is wel een prachtige serie over een unieke man in een mooie tijd die wij ouderen ons allemaal nog wel heugen.

Ate C. Vegter, 6 april 2022

Advertentie

1 Comment

  1. Mooi Ate.
    Heb docu’s van hem gezien over de jaren; kijk nog naar boksen als ik tijd heb.
    Een pure sport, waar je je wel afvraagt hoeveel een hoofd kan verdragen…

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s