2508 Laatst met een vrouw

Ken je de Groningse kunstenaar Han Jansen (1931-1994)? Nou, dat geeft niks, ik kende hem ook niet, maar het is wel een wonderlijk type. Hij was beeldhouwer en schilder en wilde het wad schilderen bij Noordpolderzijl, met verf waar ook onze groenten mee geverfd wordt want dat gebeurt ook nog steeds waar je bij staat. Dat gekleurde wad ziet er net zo maf uit als dat het is. Ik ken Han via Gerrit Krol (1934-2013), die schrijft over hem in zijn bundel Laatst met een vrouw. Gerrit Krol ken je misschien wel van zijn debuut De rokken van Joy Scheepmaker, Een Fries huilt niet of Halte opgeheven, een verhalenbundel die ik in 1976 van mijn oudste broer kreeg. Zo glijdt de tijd geheid naar eeuwigheid.

Gerrit is de zoon van een leraar Nederlands en studeert wiskunde en precies zo schrijft hij ook, mooi en helder. Afijn, hij schrijft dat hij gebeld wordt door Ineke van het toenmalige programma Netwerk, of hij iets wil doen met het thema Panorama Nederland. Hij zegt ja en krijgt allemaal ideeën en dan valt hem in dat hij iets wil gaan doen met de wadschilder Han Jansen. Een lumineus idee, want wie schildert de wadden, wat voor een malloot moet dat zijn en wat is dat niet leuk voor de gewone Nederlanders die maar televisie kijken. Op dat moment belt Ineke van Netwerk: ‘Het gaat niet door. Er is iemand anders met een heel mooi idee gekomen, en dat gaan we nu uitvoeren. Ik vind het heel erg om u dit te moeten vertellen.’ Dat soort verhalen is typisch Krol.

Ik zoek Noordpolderzijl op en het ligt zo noordelijk dat je daarboven direct natte voeten krijgt en ik wil er eigenlijk wel heen, maar dan lees ik in het volgende verhaal dat Gerrit Krol zo graag naar Stralsund wil omdat de dichter H. Marsman daarover ooit een literair portret heeft geschreven en dan geef ik mijn plannen op, want ja, dat zal wat worden, als we elkaar allemaal een beetje achterna gaan zitten reizen. En dat hele Noordpolderzijl is ook eigenlijk niks meer dan een gezellige kroeg, een parkeerplaats en een heleboel water. Echt iets voor wadlopers.

Ate G. Vegter, 15 april 2022

ik schreef al eerder over gerrit krol
en de deur met zijn naam erop:

1305-een-gedicht-van-gerrit-krol/
1524-alle-belangrijke-dingen/


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s