2513 De Kapperszoon

Soms loop je de boekwinkel binnen om een bepaald boek te kopen en dan kom je naar buiten met nog een ander boek. Gewoon omdat je het niet kunt laten liggen. Het overkwam mij met De kapperszoon van Gerbrand Bakker. Ik was doende Over Amsterdam te kopen, 741 jaar stadsgeschiedenis in 38 artikelen van Frank van Vuuren, wat je zeker moet lezen omdat hij Amsterdam van de donkere kant bekijkt, maar Bakker schrijft zo lekker dat ik die toch niet kan laten liggen.

Je kent Gerbrand wellicht van Boven is het stil, want dat is zijn rocket star debuut en anders misschien wel van Perenbomen bloeien wit, ook mooi. Wat doet het er toe? De kapperszoon gaat over drie generaties kappers, opa, vader, zoon. De opa had een grote liefde voor het vak maar dat is voor de zoon een stuk minder. Die houdt het bordje aan de winkeldeur het liefst op gesloten staan, want al die klanten vreten maar energie. Eén van de klanten die wel welkom is, is de schrijver, die ooit debuteerde met het prachtige Beneden is het kil en die nu op zoek is naar een nieuw verhaal.

En hoe zit het dan met de vader? De vader, die eerst de zoon was,  is de grote afwezige. Hij was ook kapper en vloog in 1977 naar Tenerife. Zijn dood is omgeven met mysterie, want hij zat wel in het vliegtuig maar is nooit geïdentificeerd, en hoe kan het dat iemand uit zijn directe omgeving, een stagiair uit de kapperszaak, ook in het vliegtuig zat? Dat kan toch geen toeval zijn? Wat is er gebeurd? En wat gebeurde er daarna?

Zo ontspint zich een retespannend verhaal met onverwachte wendingen. De schrijver likt zijn lippen en zijn pen. Op Westgaarde staat een monument voor de niet geïdentificeerde Nederlandse slachtoffers van Tenerife. Waarom staat de naam van de kapperszoon niet op dat monument? Toen ik nog werkte kwam ik vaak op Westgaarde om daar in alle rust tussen de doden mijn boterhammetje op te eten. Uit nieuwsgierigheid heb ik ook het monument bezocht. In 1977 vloog ik zelf voor het eerst, naar Israël. Ruim een week na de ramp op Tenerife.

Ate G. Vegter, 20 april 2022

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s