2516 Een luisterend oor

Van de week was ik bij Huis aan het Water in Katwoude. Het Huis biedt opvang en ondersteuning aan mensen met kanker om zoveel mogelijk de regie over hun eigen leven weer te krijgen. Zelf kom ik er niet zoveel, maar mijn dochter zit in een groepje kinderen van ouders die kanker hebben (gehad), het Kindersplashcafé, waar ze zich helemaal thuis voelt omdat ze daar geen uitzondering is en ze samen leuke dingen doen.

Het is de slotavond van het project palliatieve zorg waar ik naar toe ga. Ik schijn daar zelf ook onder te vallen, maar ik gebruik het woord nooit. Ik vind het een rotwoord. Ik heb niet veel taboes, maar dit is er eentje. Weg ermee. Onlangs heb ik met Huis aan het Water een podcast en een filmpje gemaakt waarin ik vertel hoe ik met mijn kanker omga en vandaar dat ik ook ben uitgenodigd. Het filmpje komt vrij aan het begin, versneden met de verhalen van twee andere ervaringsdeskundigen. Het ontroert mij wel om die verhalen zo en publiek aan te horen, dat moet ik wel zeggen. En er is gelukkig niet veel veranderd voor mij, al brengt de radiumbehandeling veel vermoeidheid.

Ik zal niet de hele avond notuleren, maar er zijn toch twee initiatieven die eruit springen, het luisterend oor en de Komma. Het luisterend oor gaat om de mogelijkheid om zo goed mogelijk een luisterend oor te bieden aan mensen die hun verhaal kwijt willen. Dat is nog een hele klus, want waar en hoe doe je dat dan en met wie? Zo’n luisterend oor is wel interessant want in een korte flitspauze vertel ik aan iemand dat we binnenkort op vakantie naar Spanje gaan en dat ik dat leuk vind maar dat ik er ook tegenop zie, wat ik nog aan niemand verteld heb. De stichting Komma helpt ouders een blijvende herinnering na te laten aan hun kind door een video-opname en een memory box. Niks voor mij maar het ei van Columbus voor een ander misschien. Het is een fijne avond en je kunt heel goed terecht bij het Huis aan het Water, als patiënt, maar ook als vrijwilliger of donateur. Ik noem maar wat.

Ate H.W. Vegter, 23 april 2022

http://www.stichtinghuisaanhetwater.nl

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s