2521 De middeleeuwen

Wanneer ik zie dat op het Bolwerk alle auto’s verdwenen zijn en de botsautootjes en de zweefmolen na drie jaar uit hun as herrezen, weet ik dat het gewone leven weer begonnen is. De eerste kermisdag komt Piep thuis met een schaaltje vol gewonnen munten en de tweede dag met een pandabeer en een reusachtige teddybeer, volgens het etiket gemaakt van duizend wegwerpflesjes, die ze dan toch niet weggegooid maar bewaard en verwerkt hebben. Ik vind het bizar dat je van een hard plastic flesje zo’n zachte, fluffy teddybeer kan maken, maar er zijn meer zaken die mij verbazen.

Ik verwonder mij nog steeds over de toeristenindustrie die weer op gang gekomen is en afgelopen zaterdag op Schiphol onmiddellijk vastloopt door een staking van de bagagemedewerkers. Ik moet voorzichtig zijn, want vanavond vliegen wij zelf naar Spanje, maar ik kan die medewerkers goed begrijpen. Het is onverteerbaar dat bedrijven als Schiphol hun laagste werknemers zo slecht betalen. Ze beginnen steeds meer op PostNL te lijken die haar pakjesbezorgers ook geen fatsoenlijk leven gunt, maar ze afscheept met een hongerloon en een contract waarin alle risico voor de zzp’er is. Waar is de trotse postbode van de vroeger zo respectvolle PTT gebleven? Waar is het postkantoor? Tegenwoordig moet je alleen al in Monnickendam je pakjes ophalen of wegbrengen op minstens vijf verschillende plekken.

Laat ik me niet opwinden over deze middeleeuwse arbeidsverhoudingen. We schamen ons voor de slavernij aan de voordeur, maar halen ze via de achterdeur weer binnen. Over middeleeuws gesproken, die mensenmassa’s op Schiphol doen mij denken aan de kippenindustrie, die door de vogelgriep op een afschuwelijke manier in beeld komt. Eén dag op Schiphol zo hutje mudje staan is al een verschrikking, maar die kippen staan elke dag zo dicht op elkaar. Ik ben geen activist, maar het is wel een schande dat we zo met onze dieren omgaan en dat we mede daardoor over enkele jaren zelf tot de middeleeuwen gerekend zullen worden.

Ate Vegter, 28 april 2022

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s