2531 Liefde

We zijn hier in Spanje bij vrienden. Ik mag wel zeggen oude vrienden. Ik ken ze al vanaf begin jaren zestig, toen we samen naar de kerk gingen in Rotterdam. We hebben ons inmiddels ontworsteld aan de kerk, maar onze vriendschap is altijd gebleven. Het is goed om oude vriendschappen nieuwe liefde in te blazen. Het mooie van oude vriendschappen is dat je een verleden deelt wat je niet hoeft uit te leggen. Ik ken hun ouders, zij kennen mijn ouders en er zijn vele namen die een veelvoud van verhalen oproepen. Vriendschap draagt het leven.

Ondertussen zitten we mooi in Spanje. We genieten van het prachtige weer, bij regen genieten we van een uitstekende shopping mall en we drinken wijn of bier, met of zonder alcohol bij de tapas of de tagliatelle. Wanneer je in Spanje bij de H&M een vrolijke blouse voor de zomer koopt, dan ben je niet meer op vakantie, dan voel je je gewoon thuis. Wanneer je in Spanje samen bij een hele goeie Italiaan gaat eten, dan ben je niet meer op vakantie, dan ben je gewoon thuis.

Maar er is meer dan vakantie alleen. Er is de dodenherdenking en in stilte luisteren we samen naar de hartbrekende verhalen van de overlevenden. En er is Bevrijdingsdag, wat eindelijk weer voluit gevierd mag worden. Ook weten we dat op die zesde mei ooit Pim Fortuyn vermoord is. De geschiedenis van de Nederlandse meidagen in een notendop. De geschiedenis van een land waar ik zo veel van hou.

De geschiedenis van het land waar ik mijn verleden mee deel. Het is mooi, ook al ben je ver weg, in je hart de vlag halfstok te hangen. Het is mooi om de vlag te hijsen en uit te steken. Het is goed om die gedeelde geschiedenis nieuwe liefde in te blazen. Het is goed om in deze tijden van oorlog te weten in wat voor prachtig land we wonen. We vliegen terug naar het land waar we zoveel van houden, waar we gewoon wonen en thuis zijn.

Ate P. Vegter, 7 mei 2022

Advertentie

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s