2538 Schaamte

We vlogen naar València via Frankfurt. Er was geen directe vlucht of dit was goedkoper. Van València naar Murcia gingen we met de trein. Dat was zo mooi als ik me had voorgesteld. De vlucht viel wat tegen. We moesten lang wachten op Schiphol (personeelsgebrek) en kregen onderweg niets te eten (personeelsgebrek). Dat lange wachten was volgens sommigen terecht. Hadden we dan helemaal geen last van vliegschaamte? Ik heb al die schaamte in de jaren zestig, zeventig wel afgeleerd, maar nu komt het als een boemerang weer terug.

Laatst las ik op Twitter een berichtje van een fietsfanaat die iedereen die gezond op een elektrische fiets reed elektrische-fietsschaamte toewenste. Het valt mij wel vaker op dat ze op sociale media graag willen dat iedereen is zoals zij zelf zijn. Omdat ik in een vrij streng gereformeerd milieu ben opgegroeid kan ik al die milieuevangelisten wel aan, maar om iedere keer te dreigen met het einde der tijden gaat mij wel vervelen. Bovendien rijden ze dan wel in een elektrische auto, waarvan het nog maar de vraag is wat we straks met al die afgedankte accu’s moeten. Mijn eigen stokoude Volvo 240 is dan misschien nog wel vriendelijker voor iedereen. Op woensdag hebben we last van vleesschaamte vanwege de gehaktballen. Onze Piep is weliswaar mwah mwah vegetarisch, maar dat helpt mij niets.

Van de week overleed Jeroen Brouwers. Hij vroeg zich in een interview uit 2018 met de inmiddels ook al overleden Wim Brands af of het wel genoeg was, al die prachtige boeken van hem. Vooral of het wel goed genoeg was. Brands verzekerde hem onmiddellijk dat hij zich daar geen zorgen over hoefde te maken. Hij had immers vanaf zijn debuutroman Joris Ockeloen en het wachten en het prachtige Bezonken Rood zijn hele leven geschreven. Brouwers knikte bevestigend en zei met een berustende blik dat hij wel zeventig boeken had geschreven. Ik zette hem op pauze en liep naar mijn boekenkast. Ik telde tien boeken van Jeroen Brouwers, die ik zeker nog niet allemaal gelezen had en ik werd overvallen door een heftige aanval van nietleesschaamte.

Ate S. Vegter, 14 mei 2022

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s