2542 Werk vinden

Hoe moet dat nou toch met al die werknemerloosheid? Vroeger had je gewoon werklozen en die heb je nu ook, al moet je ze misschien baanzoekende noemen of op z’n Amerikaans dat over het paard getilde in between jobs. It’s a job to find a job en dat soort prietpraat om de moed er in te houden.

Er is niets moeilijker dan de arbeidsmarkt af te stemmen op de banenmarkt. Van beide kanten is er een grote behoefte aan een wederzijdse overeenstemming maar ook is er altijd van beide kanten een enorme weerstand om zich over te geven aan de ander en vertrouwen te laten prevaleren boven angst. Totdat het klikt. Zodra het klikt lijken alle problemen als sneeuw voor de zon verdwenen en kijken ze de bemiddelaar aan met een blik van wat doe jij hier eigenlijk nog? Zie je niet dat we onze match gevonden hebben?

Het gaat in feite niet veel anders dan bij Boer zoekt vrouw en First date. Iedereen kletst met iedereen in de hoop dat er maar een vonkje overspringt. Als dat gebeurt spat het geluk er vanaf, zoals wij dat tot ons grote genoegen herhaaldelijk zagen bij de zoekende boeren. Ik vond er echt wel hele lieve koppeltjes tussen zitten en ga de wekelijkse update vreselijk missen.

Zo kan het ook gaan op de arbeidsmarkt. Een banenmarkt, maar dan met wat intensievere begeleiding en op basis van vrijwilligheid. Het kost wat maar dan heb je ook wat en als je het op tv uitzendt wil ik er nog wel naar kijken ook. Daarmee zijn niet alle problemen opgelost, maar het helpt wel, ook al omdat het anderen kan stimuleren. Het is belangrijk om positief te blijven. Cynisme is er genoeg.

Verder is het geen wonder dat al die slecht betalende werkgevers zonder personeel zitten. Vraag en aanbod weet je nog? De zzp-er die als eerste de deur uit vloog kan nu vragen wat zij wil. De opvatting dat iemand met een gewone baan daar ook gewoon van zou moeten kunnen leven moet daarbij het uitgangspunt zijn.

Ate W. Vegter, 18 mei 2022

Advertentie

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s