2552 Tranen

Ik mag graag een stukje lopen. Een rondje Vesting, een rondje Hemmeland, of wanneer alles op groen staat, wat gelukkig niet al te vaak voorkomt, een rondje Monnickmeer. Doelstelling is elke dag zo’n zesduizend stappen te halen, wat heel goed mogelijk is als je een klein beetje je best doet. Tienduizend stappen hoeft echt niet, heb ik laatst gelezen. Daaraan zie je dat het verstandig is om af en toe ook wat te lezen.

Als je niks doet heb je al gauw drieduizend stappen te pakken en de rest kun je er zelf bij knutselen. In de vakantie is het al snel meer. In València liepen we onlangs op de eerste dag dat we daar waren 22.000 stappen. Heel goed voor het gemiddelde, maar in de dagen daarop pakten we toch maar wat vaker de bus.

Afijn, er zijn natuurlijk mensen die nog meer lopen en er zijn ook gasten die gigantisch veel meer lopen zoals Raynor Winn en Moth, die door onfortuinlijke omstandigheden failliet gaan en hun huis verliezen en dan het South West Coast Path gaan lopen. Dat is de zuidwest punt van Engeland, vanaf Minehead naar Land’s End en dan naar Poole, bij elkaar 1014 kilometer. Raynor heeft er een prachtig boek over geschreven, Het Zoutpad. Zoals je begrijpt ben ik dat momenteel aan het lezen. Je moet toch wat.

Alles is beter dan sport natuurlijk, al heb ik nog niet zo lang geleden ontdekt waarom mensen graag sporten. Ik heb het dan niet over de sportschool, maar over echte wedstrijdsporten zoals voetbal. Het belangrijkste is daarbij dat je kunt winnen en verliezen. Winnen is beter, dat zal iedereen begrijpen, maar vergeet dat verliezen niet. De emoties gaan bij verliezen veel dieper dan bij winst. Zo zal het ook zijn voor Feyenoord, dat zo hoopvol vertrok naar Tirana voor de Conference Cup, maar door het verlies nu niet genoeg tranen heeft. Ze hadden de beker zo graag mee terug genomen. De tranen van Tirana zullen nog lang meegaan en zullen elke overwinning hierna nog zoeter doen smaken. Dat is voetbal.

Ate Vegter, 28 mei 2022

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s