2557 Een goed advies

Het is altijd fijn om een goed advies in de wind te slaan. Wanneer je ouder wordt nemen de adviezen in een alarmerend tempo toe, alsof je erom gevraagd hebt. Ze veranderen wel in de loop der jaren en soms komen ze op een charmante manier je leven binnen. Zo trof ik onlangs op de boekenmarkt in de Grote Kerk van Monnickendam een aardig werkje aan voor de ouder wordende mens: ‘Leven met de jaren’, onder redactie van Harriët Freezer, een van mijn favoriete columnisten, nu alweer bijna vijftig jaar dood.

Ze schreef voor veel kranten en tijdschriften en haar scherpe columns verschenen in bundels als ‘Wat doen we met moeder met de feestdagen?’ en ‘Wat doe je? O, niks!’, wat ik nog steeds een goed antwoord op een idiote vraag vind. Ze richtte met Hedy d’Ancona en Joke Smit Man Vrouw Maatschappij op en was vanaf het begin betrokken bij het feministisch tijdschrift Opzij. Echt iemand die je iets kunt vragen.

‘Leven met de jaren’ verkoopt zichzelf als ‘een praktische gids voor al uw doen en laten in uw derde levensfase’. Dat u klinkt nu wel een beetje oubollig, maar toen was dat heel normaal. Haar adviezen zijn nog steeds kernachtig en ter zake: ‘Omdat één van de twee ziek kan worden en omdat praktisch altijd één van de twee alleen zal achterblijven moeten man en vrouw elkaars taken leren overnemen. De man moet leren boodschappen doen en koken en de vrouw moet leren omgaan met geld, verzekeringen en belastingen.’ Een actueel advies, hoe gedateerd het ook klinkt.

Nog eentje dan om het af te leren, zou mijn goede vader zeggen terwijl hij zichzelf nog eens inschonk: ‘In het donker is een lichte regenjas voor voetgangers sterk aan te bevelen. Denk goed na voor je een hond neemt en een tuin is een nog veel grotere last. Dat moeten de duizenden mensen die een tuin willen wel goed weten!’ Een heerlijk boek om weg te geven. Ik zet het in de buitenbieb.

Ate Vegter, 2 juni 2022

Advertentie

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s