2560 Jong en oud

Het is een mooie foto van mijn vader. Hij zit te vissen aan de waterkant. De foto is genomen voor ons huis aan de Schiebroeksesingel, Rotterdam. Het oude bruggetje is nog niet vervangen door het nieuwe. Mijn vader zit te vissen in een pak. Wat zegt dat over de dag waarop de foto genomen is? Zou het een zondag zijn? Droeg hij door de week ook pakken? Ik draag ook graag pakken en ga me dan echt niet omkleden voor het vissen en zo zijn mijn vader en ik de enige twee mannen die ik ken die in een kostuum aan de waterkant zitten te vissen.

Mijn vader is op de foto jonger dan ik, want ik ben nu 69 en mijn vader is maar 68 geworden. In 1985 is hij overleden. Maar ik denk dat hij nog een heel stuk jonger is op de foto, want als ik het goed zie heeft hij nog geen baard. In 1975 is hij gestopt met werken wegens allerlei lichamelijke klachten en daarna heeft hij zijn baard laten staan. De foto is mogelijk van voor 1975. Hoe ouder de foto des te jonger de afgebeelde personen. Dat betekent dat we hier te maken hebben met een vijftiger, die tussen de bedrijven door even verpozing zoekt aan het water. Als je goed kijkt zie ook wel dat het nog echt een jonge man is. Dat is het grote misverstand van de vijftigers in het algemeen. Ze denken dat ze nu toch wel echt oud zijn maar ze zijn nog heel jong en hebben nog niet de klachten die met de echte ouderdom meekomen als zegeltjes bij de boodschappen.

Goed. Misschien nog aardig om te vertellen dat ik ook vaak samen met mijn vader viste en dat hij dan zelf de gevangen vis ging schoonmaken en opbakken. Mijn moeder had daar wel een hekel aan omdat de hele keuken dan naar gebakken vis stonk, maar goed. Voor mij was het een ontdekking dat mijn vader ook meer kon klaarmaken dan roggebrood met kaas alleen en dat hij de visjes met liefde en aandacht aan beide kanten bruin bakte. De vis smaakte wel wat gronderig, maar het was een mooi ritueel van vader en zoon. Tegenwoordig geef ik de gevangen vis aan de poezen, die er smakelijk van smullen. Maximaal één per dag, maar ik heb de laatste dagen niks gevangen.

Ate D. Vegter, 5 juni 2022

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s