2563 Der Freischütz

Omdat mijn broer in de vakantie een besmetting heeft opgelopen, mag ik als invaller met zijn zoon, mijn neef en oomzegger, naar de opera. Ik ben door vergelijkbare omstandigheden al eens eerder naar de opera geweest en meestal voltrekt zich dan het volgende proces: ik vind het leuk, ik zie er tegenop vanwege de duur, ik ga er in op, ik geniet ervan, ik ben blij dat ik geweest ben. Daarnaast vind ik het ook leuk om met mijn neef op stap te zijn.

En nu is het weer zover. Ik mag naar de opera Der Feischutz, van Carl Maria von Weber, in een modern jasje gestoken, je kunt ook zeggen onder regie van Kirill Serebrennikov. De opera is het openingsstuk van het Holland Festival, wat al jaren de zomers van Amsterdam tot een culturele uitspatting maakt. Dit jaar ook nog met speciale aandacht voor de negentigste verjaardag van choreograaf Hans van Manen, maar dat terzijde.

Der Feischütz gaat over de jonge jager Max, die graag wil trouwen met Agatha. Daarvoor moet hij eerst een schietwedstrijd winnen. De jaloerse ex van Agatha heeft ondertussen een pact met de duivel gesloten: magische kogels in ruil voor zijn ziel, want zo zegt het verhaal, God en de duivel zijn alle twee op je ziel uit en bij de duivel krijg je er nog wel wat voor terug. Afijn, dit is in kort bestek het verhaal en het wordt nog heel spannend, want gaat die sukkel op het eind nog per ongeluk zijn lieftallige bruid neerschieten, of komt het allemaal goed?

Zo wordt het verhaal uitgesponnen tot een werk van bijna drie uur inclusief pauze, waarbij ik toch regelmatig op het puntje van mijn stoel zit, zo spannend is het. Er wordt goed gezongen en er zit toch nog een behoorlijk tempo in het verhaal, maar de mooiste rol vind ik wel die van de rode verteller, die als een nar om iedereen heen draait, met een aanstekelijke souplesse, waar je jaloers op zou worden, en die ik zelf graag zou willen hebben. Een heerlijke avond en heel leuk om weer eens met neef Niels in de Stopera te zijn, waar ik al kom vanaf de bouw in de jaren tachtig.

Ate F. Vegter, 8 juni 2022

Advertentie

1 Comment

  1. Om eerlijk te zijn ben ik nog nooit naar een opera geweest. Het lijkt me wel mooi, maar de kaarten zijn vaak zo gigantisch duur. Daarom maar gekozen voor Van Roosmalen en Groenteman in Carré en Wertheim in onze plaatselijke schouwburg.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s