2564 Verveling

Het gebeurt mij niet zo vaak, maar soms vind ik mezelf terug in een eindeloze leegte. Ik kan dat meestal goed hebben. Er gebeurt altijd wel weer wat en je kan ook wat gaan doen, maar dan is er geen sprake meer van leegte want dat noemen we actie. Wanneer de actie achterwege blijft kan er verveling ontstaan.

Wanneer ik de verveling toelaat kan ik wel tot nutteloze overwegingen komen over de onzin van het bestaan in het algemeen en de leegte van mijn eigen leven in het bijzonder. Zoiets gaat ook wel weer over door de post met een pakje of Ziggo die je een beter abonnement wil aansmeren wat veel voordeliger is. ‘Maar ik wil niet voordeliger. Het is helemaal goed zo. Ik hou van KPN. Goedemiddag.’

Meestal slaat de verveling ’s middags toe op het moment dat de morgen verleden tijd is en de avond nog ver weg. Ben ik in een wat actievere stemming dan heb ik een aantal mogelijkheden om de verveling te verdrijven: een stukje lopen, een stukje fietsen, een stukje lezen of een stukje schrijven. Soms ontstaat er in de leegte opeens een verhaaltje.

Andere remedies waarvan ik het bestaan wel weet gebruik ik nooit: onverwacht bij buren of vrienden op bezoek gaan, een recept uitzoeken, de nodige boodschappen doen en uitgebreid gaan koken, iemand bellen, de zolder opruimen of in de tuin gaan werken. Ja, grasmaaien, dat doe ik wel, maar niet alleen als ik me verveel, dat is gewoon een taakje, net als het beheer van de afwasmachine en het proces daaromheen.

Heel af en toen zet ik een plaat op. Dat zou ik wel vaker kunnen doen, want dat geeft veel positieve energie en brengt mij altijd in een vrolijke stemming, waardoor ik de muziek steeds harder zet en ik doe alsof ik zestien ben en ga dansen met de gordijnen open. Verbazend eigenlijk dat ik dat niet vaker doe, want ik hou meer van plaatjes draaien dan van achtergrondmuziek, wat mij meestal direct verveelt. Ik zet de radio vaker uit dan aan. Verder gaat het wel. Fijne dag. Ik ga naar Kockengen.

Ate V. Vegter, 9 juni 2022

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s