2567 Schaamte

In mijn jonge jaren was mijn vader vertegenwoordiger in wijnen en limonades. Het waren vrolijke jaren en vaak mocht ik met hem mee als hij in de regio rond Apeldoorn zijn klanten, kruideniers, zelfbedieningszaken en slijterijen, ging bezoeken. Ik mocht niet mee naar binnen maar moest in de auto wachten en nergens aankomen. Zo herinner ik mij dat ik in de auto wachtte voor een winkel van de Spar. Kopen bij de Spar is Sparen bij de koop. Ik schoof achter het stuur en keek vlak over het dashboard naar buiten terwijl ik aan het stuur draaide en de versnelling heen en weer rommelde. Ik trok de handrem los en langzaam schoof de Opel Olympia naar achteren. Ik zie mijn vader hollend uit de winkel komen. Dan vervaagt het beeld. Mijn oom, zijn broer, was vertegenwoordiger in bedden en matrassen. Ook met hem mocht ik af en toe een dagje mee op stap. Gelukkige dagen. Vaak heb ik mij later afgevraagd hoe het gegaan zou zijn wanneer mijn vader in de bedden en mijn oom in de wijn had gezeten.

Mijn vader was een heel goede verkoper, altijd opgewekt en een vriend voor iedereen. Ook zijn collega’s waren zijn vrienden en soms spraken ze af op een dag een hele wagen vol wijn te verkopen en als ze dat haalden gingen ze daarna biljarten. Daar kwam allemaal de klad in toen ze behalve een bepaalde omzet ook een bepaald  aantal klanten per dag moesten halen. Systemen die mensen vermorzelen. Ze zijn steeds machtiger geworden. Ondertussen ging mijn vader ook met zijn collega’s op vakantie zoals de zoete fotoalbums van vroeger nog vertellen in stille beelden.

Maar ik herinner mij ook dat mijn moeder op een gegeven dag, we woonden toen al in Rotterdam en de tijden waren veranderd, voor het raam stond te kijken naar een zwarte Volkswagen kever aan de overkant van het water. ‘Waar kijkt u naar,’ vroeg ik, want ze stond daar ’s morgens vroeg wel vaker. ‘Daar staat meneer Krol te kijken of je vader wel op tijd naar z’n werk gaat.’ Ze verliet het raam met tranen in haar ogen en riep mijn vader.

Het ging al langer niet goed met mijn vaders werk. Er was gedonder in de kerk, hij had een druk gezin met zeven kinderen en de eenzaamheid van de opbouw van een nieuw Rayon Groot Rotterdam viel hem zwaar. Zijn ontsnapping had hij altijd bij zich in de auto. Hij begon te drinken. Uiteindelijk verloor hij niet veel later zijn baan, ondanks een hartverscheurende brief die mijn moeder schreef aan zijn collega om hem te helpen.

Hij werkte daarna een tijdje in een carrosseriefabriek in Hillegersberg, maar uiteindelijk vond hij zijn draai als magazijnbediende bij Dehnert & Jansen in het Groothandelsgebouw. Hij vond het mooi werk en vertelde altijd dat hij met 28 jaar lang genoeg op de weg had gezeten. Hij dronk nog wel maar het werk leverde ook veel goeds op zoals regelmaat en een goede collega, Chris van Leeuwen, die hem niet verraadde.

Als men in die tijd aan mij vroeg wat mijn vader deed vond ik het altijd moeilijk om te zeggen dat hij magazijnbediende was en vaak loog ik dat hij vertegenwoordiger was in wijnen en limonades. Wanneer men dan doorvroeg had ik genoeg verhalen om mijn schijnwereld te staven. Toen hij later gestopt was met werken was het gemakkelijker om te zeggen dat hij vertegenwoordiger was geweest en soms zei ik ook wel dat hij magazijnbediende was, ook om te kijken hoe mensen dan zouden reageren. Pas de laatste jaren is het hele verhaal bevrijd en kan ik gewoon vertellen hoe het echt in elkaar zit.

Ate Vegter, 12 juni 2022

Advertentie

4 Comments

 1. Dapper geschreven Ate.
  Dat keververhaal hoor ik nu pas – laag bij de grond is dat; vreselijke tactieken.
  De tafelfoto is nieuw en mooi – kun je die in de VK plaatsen svp? Een mooi beeld van vroeger.

  Geliked door 1 persoon

  1. ik praatte erover met vrienden en de volgende dag had ik het hele verhaal zo opgeschreven. als je de foto in de vk wil moet je dat zelf doen en schrijf er dan gelijk een leuk verhaaltje bij. de foto is van 1969.

   Like

   1. Als je mij de foto stuurt in the highest resolution, dan doe ik hem bij mijn volgendevVK verhaal. Hij hoort in de VK, voor het nageslacht. Please, and thank you!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s