2572 Vrijheid

Ik ben nu bijna drie jaar met pensioen en ik geniet er elke dag van. Wat betekent dat eigenlijk, ergens elke dag van genieten? Het enige wat je zeker weet is dat aan het eind van de dag de dag voorbij is, genoten of niet. Moeilijke dagen, zonnige dagen, vrolijke dagen, stille dagen, vrije dagen etc. Maar het zijn allemaal vrije dagen! Dat is juist de aardigheid van pensioen.

Vrijheid ligt nog weer iets ingewikkelder dan genieten. Maar vrees niet, ik haal je op, ik neem je mee. Kijk, vandaag ben ik vrij, maar toch ook niet helemaal. Vanmorgen moet ik tussen negen en elf uur de collectebus van het Rode Kruis terugbrengen en vanavond gaan we barbecueën met de buren, maar voor de rest ben ik mooi vrij. Ik zou bijvoorbeeld kunnen gaan wandelen of fietsen, of lezen of vissen. Of een stukje toeren met de Volvo 240 uit 1983. Dat zijn zo’n beetje de dingen die ik doe. En series kijken en gewoon tv kijken, maar dat noem ik nooit omdat het niet zo’n goede naam heeft, maar ik doe het wel, maar dat terzijde.

Laten we niet afdwalen. Als je al die dingen doet, waar blijft dan je vrijheid? Je wil met iemand afspreken en je kijkt in je agenda wanneer het kan. Ja, vrijdag de 24ste om 13.00 kunnen we samen lunchen. Daar gaat je vrijheid! Want nu belt er nog iemand die wil lunchen op vrijdag de 24ste, nee, nee, dat gaat helaas niet, dan heb ik al iets. Nou, nou, jij hebt ook een druk bezet leven voor een bejaarde! Nee, nee, helemaal niet, maar toevallig heb ik die ene vrijdag net een afspraak gemaakt. Ik kan wel alle andere dagen van de week, want ik spreek helemaal niet zo vaak iets af. Meestal ben ik vrij. Vrij!

De Engelsen hebben daar een prachtige uitdrukking voor: je kan niet heb de cake en eet het. Iedereen snapt dat. Je hebt een cake, of je eet hem op. Als je hem opeet dan is-ie weg. Maar je kan toch een plakje nemen? Ja, bijdehand, dat kan, maar dan geldt dat quasi quotum pars pro toto voor het gedeelte dat je opeet. Dat snapt verder iedereen toch mag ik hopen? Mooi zo.

Zo is het ook met de vrijheid van gepensioneerden en andere jongeren. Je kunt geen afspraak maken zonder je vrijheid op te offeren. Daarom doe ik het liefst de hele dag niks, zodat ik altijd de vrijheid heb om iets te doen.

Ate V. Vegter, 17 juni 2022

Advertentie

2 Comments

  1. Na 46 jaar werken, meestal hard, is pensioen nu idd heerlijk! Een van de meest luxe dingen vind ik gezellig lunchen op een leuke stek in goed gezelschap. Maar wel met mate, anders is het geen feestje meer.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s