2573 Lezen en geleden leed

Als je zo naar het journaal kijkt, dan zou je willen dat iedereen wat meer ging lezen. Al die gasten die op zo’n vakantiepark gezellig in de criminaliteit zitten, al die mensen wereldwijd die oorlog voeren, maar ook de mensen die door een tragisch toeval verongelukken en zo ongewenst in het nieuws komen. Je zou ze allemaal toewensen dat ze waren thuisgebleven met een lekker boek.

Maar als je het ze zelf zou vragen zouden ze dat nooit doen. Dat is het drama van deze wereld. Er wordt te weinig gelezen en daardoor wordt er onnodig veel geleden. Het hoeft niet gelijk allemaal hoogstaande literatuur te zijn hè, je kunt ook gewoon beginnen met wat tegenwoordig zo mooi heet een literaire thriller of nog eenvoudiger een boek van Saskia Noort, dat kan iedereen lezen, al gaat het misschien gauw vervelen.

Je kunt ook beginnen met de krant. Heel veel mensen lezen de krant en vermoedelijk met veel plezier, anders hadden ze hem wel opgezegd. Het nadeel is wel dat wanneer iedereen gaat lezen, boeken of kranten, de krant wel wat dunner wordt en het journaal wordt ook een stuk korter. En dan nu alweer het weer!

Het jammere is dat dit soort gedachtenspinsels nooit werkelijkheid wordt. Onthoud dat maar voor wanneer je wordt aangehouden omdat je op de stoep fietst. Dan zegt zo’n agent heel vaak: ‘Nou mevrouw, als iedereen op de stoep gaat fietsen!’ Dan kun je gerust tegen die agent zeggen: ‘Dan trakteer ik direct, agent, want die kans is zo ongelofelijk klein, dat gaat echt niet gebeuren!’ want het is onzin wat hij zegt, maar aan de andere kant moet je hem ook te vriend houden, want je wil geen boete. Dus misschien moet je gewoon zijn gedachtegang volgen en zeggen: ‘Ja agent, dat wordt het wel een beetje een rommeltje. Goed dat u daar op let. Ik had vanmorgen beter thuis kunnen blijven en de krant lezen.’ Hij zal je dan verstandig vinden en dat zou hem mild kunnen stemmen, maar dat weet je natuurlijk nooit.

Ate F. Vegter, 18 juni 2022

(‘My name is Friday. I carry a badge’)

welk boek lees ik?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s