2574 Korte verhalen

We kennen de Boekenweek, wanneer je bij besteding van een bepaald bedrag aan boeken het Boekenweekgeschenk krijgt. Ik heb al een heel rijtje staan en er zijn mensen die ze al vanaf het begin sparen, maar die mensen zijn al bijna dood. Vaak kom ik de Boekenweekgeschenken na de Boekenweek tegen in de buitenbieb. Waarom dat allemaal met hoofdletters moet weet ik ook niet.

Dan heb je de Kinderboekenweek, grosso modo hetzelfde verhaal, maar dan voor kinderen. Altijd een leuke aanleiding om weer een boek te kopen en daar is het de CPNB, de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, precies om te doen.

Maar nu is er iets anders aan de hand. Ik hoor Matthijs van Nieuwkerk uitgebreid vertellen over zijn favoriete korte verhalen en dat zijn leven aan elkaar hangt van lijstjes en dat hij nu een eervolle opdracht heeft gekregen en zich daar met heel veel plezier van heeft gekweten, ondanks de pijn vanwege de prachtige verhalen die het net niet haalden, terwijl je toch een schrijfster als Alice Munroe nauwelijks kunt overslaan, maar ja.

Wat is er aan de hand? Matthijs heeft voor de CPNB een bundel korte verhalen samengesteld, op verzoek, een hele eer, een onmogelijke opdracht en blij met het resultaat. Het ligt hier naast mijn toetsenbord. Een mooi boekje van 96 bladzijden met 10 prachtige korte verhalen. Het heet Zonnegloren, de mooiste verhalen gekozen door Matthijs van Nieuwkerk. Oké, hoezo dan? Dat staat er ook in: Deze verhalenbundel krijg je cadeau van je boekverkoper ter gelegenheid van Zomerlezen 2022. Dat zomerlezen met een jaartal bestaat al een tijdje. Het idee is dat je boeken meeneemt – en leest – op vakantie, dat snap je. Ik lees thuis meer dan op vakantie, maar goed.

Het zijn echt prachtige verhalen. Hij heeft een trillend goede keus gemaakt met Martin Bril, A.L. Snijders, Biesheuvel natuurlijk en mijn grote favoriet F.B. Hotz, de gigant der korte verhalen. Het mooiste verhaal is misschien wel dat van Heleen van Royen, ja, die zag ik ook niet aankomen. En ook nog een paar voor mij onbekende snuiters, maar dat is juist wel aardig. Gauw naar de boekhandel, want op is teleurstelling.

Ate Vegter, 19 juni 2022

1 Comment

  1. Zucht, en ik heb al zo’n grote stapel nog te lezen boeken…… Overigens zijn de 800 pagina’s TOTAAL van Marcel van Roosmalen ook niet te versmaden. Elke dag een verhaaltje voor het slapen gaan.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s