2579 De moestuin

We eten voor het eerst uit eigen tuin. Nou ja, niet helemaal voor het eerst want in het voorjaar hebben we al wel eens grote radijzen geoogst die zo lekker smaakten dat ze al aangevreten waren door de muizen. De ergst aangevreten radijs hebben we in de gft-bak gegooid, maar er bleef nog genoeg over. De muis kwam later nog binnen, misschien om daar ook naar eten te zoeken, maar dat is hem dankzij adequaat optreden van Lilly slecht bekomen. Je kan niet alles hebben.

Vandaag eten we voor het eerst rucola. Pittige, stevige rucola uit eigen tuin, met een kaasschnitzel, krieltjes en kersentomaatjes. Die laatste nog van de Dekamarkt. Je moet ergens beginnen. Er staat heel wat in de tuin wat we de komende weken gaan verhapstukken: courgettes, broccoli, knoflook, pastinaak, ui, venkel, andijvie, sla, spinazie, snijbiet, komkommer en paprika. En dan nog de kruiden, want dat is een andere afdeling, van basilicum tot tijm en alles wat daar tussen zit.

Lief kreeg vorig jaar opeens de geest en van de ene op de andere dag zaten we in de glastuinbouw. Ik weet nog hoe gemakkelijk we de hele constructie in elkaar zetten. Toen kwamen de moestuinbakjes van Albert Heijn en heeft ze een ontwerp gemaakt, wat we samen in elkaar gezaagd en getimmerd hebben en nu komt na het zaaien de oogst.

Wanneer ik door mijn oogharen gluur langs de hangmat dat kan ik net een glimp opvangen van de constructie van de moestuin en als ik mijn oog nog verder toeknijp dat zie ik in de donkere rand een heuse slang die zich bijna bewegingloos langzaam verheft en in de boom klimt. Lief staat er net de planten te sproeien. Het is of de slang haar aanspreekt, zo neigt hij haar kant op. De bomen dragen nog geen vrucht, maar paradijselijk is het hier wel. Het voelt helemaal als een nieuw begin en we zullen er samen smakelijk van smullen.

Ate S. Vegter, 24 juni 2022

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s