2585 Duurder

Boodschappen doe ik al zo lang als ik mij kan herinneren. Van mijn jongste jeugd in Apeldoorn herinner ik mij de briefjes van mijn moeder in haar stijlvolle hanenpoten: 1 k. suiker, 2 p. koffie, Buisman, 1 p. havermout, 1 br. brood. Mijn moeder hield van afkortingen. Het waren de eerste jaren van de zelfbediening, voorloper van de moderne supermarkt, waar het voor mij gemakkelijk was iets mee te nemen zonder te betalen.

Het probleem met boodschappen is dat ze altijd maar duurder worden. Dat is van den beginne zo geweest en zal altijd zo blijven. Ook zullen mensen daar altijd over blijven klagen. Mijn moeder kon heel goed hoofdschuddend haar boodschappen opschrijven wanneer zij bedacht wat dat allemaal moest kosten. Zij had wel een beproefde strategie om zich tegen al te exorbitante prijsverhogingen te wapenen: de aanbiedingen. Ze pluisde de folders zorgvuldig uit, maar ik kan mij niet herinneren dat wij naar verschillende winkels werden gestuurd om overal de voordeligste aanbiedingen binnen te slepen. We gingen altijd naar één winkel. In chronologische volgorde in de jaren vijftig, zestig en zeventig: Horstink, Veenstra, Stoute, Co-op, Edah en Aldi.

Mijn moeder zei ooit, ik droom er nog wel eens van: ‘Als de rookworst 89 cent is neem je er 10, maar als hij 98 cent is wil ik er maar één.’ Ik deed toen de boodschappen voor de hele week voor een budget van 25 gulden, dat is omgerekend nu ongeveer 65 euro. Ik kan mij ook nog herinneren dat ik bij Stoute op de Kleiweg in Rotterdam een paar boodschappen moest halen. Het tientje wat ik meekreeg was ik kwijt toen ik in de winkel wilde afrekenen. Zonder boodschappen en met een schuldgevoel zo groot als lijn 10 fietste ik weer naar huis.

Ook nu worden de boodschappen steeds duurder. Let vooral op de koffie, die wordt nog extra veel duurder omdat de oogst is mislukt. Gelukkig gaan hier en daar ook de lonen en de pensioenen omhoog. Nog niet veel, maar alle beetjes helpen. Het is een golfbeweging die altijd zal blijven doorgaan.

Ate Vegter, 30 juni 2022

Advertentie

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s