2589 Mick Jagger

Bij het doorbladeren van de zaterdagkrant kom ik zijn naam tegen: Mick Jagger, being a Rolling Stone, een reportage over de beroemdste Beatle ter wereld, met nog nooit vertoonde beelden uit de studio en een openhartig interview waarin hij, met een flesje water zie ik later, vertelt hoe het stardom in elkaar zit en dat het belangrijk is je zaken zelf goed te regelen, zoals hij dat na de eerste paar jaar altijd gedaan heeft.

Op de deur van mijn jongenskamer in Rotterdam hing een klein portretje van Mick Jagger en nu rij ik rond in een Volvo 240 met de tong van de Rolling Stones achter de voorruit. Deze tong is niet een artistieke vertaling van de mond van Mick Jagger. Ontwerper John Pasche vertelt in de reportage zelf het verhaal en we zien hem het machtige logo ontwerpen naar de Indiase Hindoegod Kali, die de tong uit haar mond laat hangen als een teken van lang leven. Kali is de god van de dood, van de overgang van het tijdelijke naar het eeuwige en ze is ook de god van de tijd en de bewustwording. In mijn boekenkast staat ook een masker met een lange tong uit de mond, zelf meegenomen uit Indonesië. Ik wist dat die tong met een lang leven te maken heeft, maar kende niet de connectie met het logo van de Rolling Stones.

Verder is het mooi om Mick te horen vertellen met zijn altijd wat geaffecteerde tongval wanneer hij praat, die verdwijnt in zijn rauwe zangstem wanneer hij zingt. Het is ook heerlijk om hem te horen vertellen omdat hij zulke goeie dingen zegt over het leven zelf en over zijn leven als icoon van deze tijd. Zijn lach, zijn humor en zijn relativeringsvermogen maken dat allemaal aangenaam. ‘Ik heb geen heel goede stem, hij doet wat hij moet doen,’ zegt hij bijvoorbeeld. Dat is toch lief.

We zien ook de ontwikkeling van de steeds groter en grootser wordende stadion optredens, die toch vooral uit zijn brein ontspruiten en onder zijn leiding worden opgebouwd en we zien de chemie tussen hem en Keith, die er van den beginne is en die tot bloei komt in het samen schrijven van eigen nummers en op het podium. Afijn, allemaal leuk om voor op te blijven. Je kunt het terugkijken en je kunt ook nog naar het concert, donderdag in de Johan Cruijff Arena, tickets van 177 tot 1273 euro.

Ate Vegter, 4 juli 2022

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s