2590 Martin Bril

Het is de schuld van Matthijs van Nieuwkerk met zijn Zonnegloren dat ik die andere columnisten weer ben gaan lezen, Hotz, Snijders en Bril. Van de weeromstuit ga ik door A.L. Snijders ook kortere stukjes schrijven van rond de 200 woorden, maar een korter stukje is nog geen ZKV, dat begrijpt iedereen. Hotz kan ik probleemloos lezen, maar Martin Bril vind ik altijd lastig. Vroeger niet, toen kon ik er gewoon van genieten, toen hij nog leefde en in de krant stond, maar al die bundeltjes komen wel erg dichtbij. Zijn uitgever heeft zijn stukjes gerubriceerd uitgebracht, over zijn ziekte, over zijn Frankrijk, over zijn dochters. Dat laatste bundeltje wil steeds maar uit de kast komen om door mij gelezen te worden en nu Piep dezelfde leeftijd heeft als de dochters van Bril op het moment dat hij erover schrijft kan ik het niet meer tegenhouden. Ik moet het lezen en zo ligt het een tijdje op mijn nachtkastje en lees ik het ’s avonds in bed.

Wat moet ik zeggen, dat ik de problematiek en de vreugde van het vaderschap van een dertienjarige dochter herken? Dat is wel het minste. Zoals hij zijn dochters op de fiets de straat uit ziet rijden, zoals hij zijn best doet om de gesprekken op de achterbank te verstaan. Zoals hij zich afvraagt hoe lang hij nog over zijn dochters kan schrijven zonder dat ze daartegen in opstand komen of hij het zelf niet meer oké vindt. Het zijn allemaal herkenbare situaties die zich hier in het dagelijks leven ook voordoen en waar ik zelf ook over geschreven heb.

En ik moet zeggen, het valt mij mee. Ik heb er bij het schrijven geen last van in de zin dat ik bang dat het ergens op lijkt of zo en wat is het leuk om iemand anders op een vergelijkbare manier van het vaderschap te zien genieten. Nu eerst maar Plat du Jour lezen, over Frankrijk, dan kan ik de rest nog even laten.

Ate Vegter, 5 juli 2022

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s