2597 Duitsland

Een van de nadelen van een tweede huis is dat je er voortdurend heen moet. Waarom heb je het anders? Dit zijn de eerste twee zinnen uit de gebundelde berichten uit Frankrijk van Martin Bril onder de titel Plat du Jour, wat Dagmenu betekent. Ik zeg het er maar even bij voor degenen die op school nooit Frans gehad hebben. Dat zijn er steeds meer. Martin was een echte francofiel, hij hield van Frankrijk als van zijn dochters, waarover hij ook regelmatig schreef in de bundel Vader en dochters. Die verhalen waren voor mij zeer herkenbaar, maar dat zijn de columns over Frankrijk ook. We hebben weliswaar geen tweede huis in Frankrijk, maar het zou zomaar gekund hebben.

We zijn jarenlang in Frankrijk op vakantie geweest en hoe vaak hebben we ons niet likkebaardend staan verlustigen bij een lokale makelaar, un agent immobilier local, waarbij immobilier niet op de agent slaat maar op het onroerend goed dat hij je kan verkopen. Voor zeer aangename bedragen moet ik zeggen. We hebben er echt een paar keer serieus over gedacht, maar gelukkig hebben we nooit doorgepakt, met name vanwege precies die gedachte van Martin, dat je er dan ook voortdurend naartoe moet. Zo heeft hij ons veel geld en ellende bespaard, maar ook veel hilarische avonturen, die hij met een sterk gevoel voor understatement beschrijft.

Zo maken we kennis met de buren en boeren en met het heimwee naar huis wanneer hij in Frankrijk is en het verlangen naar Frankrijk wanneer hij thuis is. Het beste is natuurlijk om altijd maar onderweg te zijn. Wij gaan er dit jaar ook weer even tussenuit, maar niet naar Frankrijk. Daar waren we vorig jaar al. En ook niet naar Zweden, wat eerst de bedoeling was, maar het is voor mij te ver. Nee, we gaan voor het eerst in de geschiedenis op vakantie naar Duitsland. We hebben drie campings geboekt en vertrekken op 16juli voor drie weken. We gaan naar het Sauerland, de Eifel en om bij te komen naar de Ardennen. Wir schaffen das.

Ate Vegter, 12 juli 2022

Advertentie

6 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s