2599 Jan Haring werkt

Opeens begreep ik waarom het op het Jan Haring Race weekend in Monnickendam zo druk was. Kijk, het is natuurlijk leuk en gezellig en het is een fantastisch weekend om samen te genieten van vers gerookte aal, een biertje en een prachtige kleine stad met lieve mensen, maar waar komen al die mensen vandaan? En waarom hebben ze niks beters te doen?

Dat ligt eigenlijk heel simpel. Er wordt gewoon niet meer gewerkt tegenwoordig. Het is om te beginnen al weekend, maar juist in de sectoren waar in het weekend doorgewerkt wordt is men dringend op zoek naar personeel. Ik noem de zorg, de horeca, Schiphol en ik noem de treinen van de NS want ook die worden stilgezet door personeelstekort.

Nu is dat allemaal niet zo een twee drie opgelost, maar als er minder personeel is dan kun je beginnen om het personeel dat er nog is beter te betalen, zoals Schiphol als eerste al weer een paar weken geleden gedaan heeft. Lost niet gelijk alles op maar is wel eerlijk en redelijk. Dan hoef je het personeel wat er niet is ook niet te betalen, waardoor je je diensten tegen de trend van vandaag in goedkoper kunt aanbieden. Goed idee voor de horeca. Daar denkt niemand aan, vandaar dat ik het even noteer.

Vervolgens moet je vaststellen dat er op het Jan Haring Weekend niet alleen maar werklozen en gepensioneerden zoals ik rondliepen, maar ook veel gewone mensen met werk en geld. En hoe meer werk, des te meer geld, en hoe meer geld, des meer mensen te besteden hebben en dat is hoe dan ook goed voor de economie. Ga dus niet teveel sparen, wel een beetje voor de kwade dag, maar doe ook eens gek en ga samen uit eten op een dag dat het helemaal niet hoeft of ga er een weekendje tussenuit. Zomaar. En koop eens wat nieuws. Ik heb geen idee of het helpt, maar niks doen daar is niemand bij gebaat, behalve wanneer je na zo’n heftig weekend ernstig aan je rust toe bent zoals ik.

Ate Vegter, 14 juli 2022

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s