2600 Tour de France

Ik kijk naar de tientallen ruggen van de renners. Het is nog ver van de finish en het is nog lang niet zo spannend als gisteren, maar toch. Het is fijn om het geluid op de achtergrond te hebben en af en toe even iets mee te pikken van de schoonheid van het Franse landschap, een mooi kasteel, een valpartij of een ontsnapping. Remco Campert keek graag naar de Tour vanwege haar wreedheid en het schone landschap.

Ik hoor aan wat het parcours van vandaag is en plotseling haakt daar die ene plaatsnaam, bergnaam, aan een ver verleden. Ze passeren vandaag de Col du Lautaret. De Col du Lautaret! Die ken ik! Daar was ik zelf op een van mijn eerste vakanties in Frankrijk, wat zeg ik mijn eerste vakantie in Frankrijk met Jaap van der Veen en Kees Verhaart, de baard van Kees verhaart, zeiden wij. Onze eerste grote vakantie met eigen auto, de prachtige crème-witte Fiat 125 die Jaap en ik samen in bezit hadden. Het was 1975. Ik heb het opgezocht in mijn autobiografie, waarin al mijn auto’s van den beginne met jaartallen, kleur, kenteken en prijs geregistreerd staan.

Ik kijk in mijn fotoboeken. Het is warempel nog in mijn eerste fotoalbum dat deze vakantie vastgelegd is. Ik weet zeker dat er een foto in zit met het bord van de Col du Lauteret. Ja! Hebbes! Nu die foto nog even scannen, dat kan ik draadloos tegenwoordig, een stukje tekst erbij en opnieuw is er een cirkel rond van heden en verleden. Hoe het kan weet ik niet, maar zo is het gegaan en niet anders. Het enige wat nu nog rest is dat ik Jaap van der Veen wel weer een keer zou willen zien en spreken, want dat is ook al weer veel te lang geleden, maar of dat er nog van komt. Wie zal het zeggen. Dit was gisteren. Aankomst op de Alpe d’Huez.

Vandaag beginnen we aan onze vakantie, geen Tour de France, aber eine Rundreise durch Deutschland. Wir sind begeistert! Eerst maar eens naar Twello, onze laatste halte vor der Abfahrt. Wellicht gaan we nog foto’s maken ook. Voor later.

Ate Vegter, 15 juli 2022

Advertentie

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s