2601 Zomerdag

Het is een zomerse dag. In de hangende stilte alleen geluiden van ver weg, een auto, geklop, een eenzame bons. Dan het gescharrel van de kippen in het kippenhok van de buurman. Ze stampen venijnig en zijn dan weer stil. Een Porsche draait aan de overkant van het water het bochtje om en geeft gas. Zwaar grommend rijdt hij langzaam naar rechts, het doodlopende Bloemendaal op. Dan valt het weer stil tussen het schaarse vogelgeluid. Ook de vogels hebben het warm deze dag. Een koerende duif, een vinkenslag. De bladeren van de bomen bewegen als in slow motion en de enkele slinger die er nog hangt sinds onze verjaardagen maakt kleine schommelende bewegingen als een gondel in Venetië.

Dan scheurt de stilte weg in het daverende geluid van een grasmaaier. Een benzinemaaier van de gemeente hangt in de berm. De ambtenaar groenvoorzieningen duwt het apparaat in trage slingers langs bomen, paaltjes en elektriciteitskastjes. Het ziet er ondanks de enorme herrie gemoedelijk uit. Hij komt nog drie keer langs en dan is het weer stil. Ik bedenk dat er van alles aan de hand is momenteel met het maaibeleid en kijk even op de site van de gemeente Waterland. Er bestaan heuse maaikaarten die uitsluitsel geven.

Ik zoek de kaart van oud-Monnickendam, en zie verschillende kleuren en een heuse legenda: paars is grazers, groen is kort gras, blauw is lang gras en rood betekent niet maaien. Ik kijk naar de kleur van het Bloemendaal, hier aan de overkant van het water. De kleur is geel, maar geel staat niet bij de legenda. De betekenis van geel is onbekend. Wie is de maaier, nu niemand weet hoe het gras hier gemaaid moet worden? Waarom is de betekenis van geel geheim? Ik zie dat het hele stuk hier nu langs het lange diepe water geel gekleurd is en ik denk aan Remco Camperts gedicht Lamento: Hier nu langs het lange diepe water / Dat ik dacht dat ik dacht dat je altijd maar / Dat je altijd maar / Hier nu langs het lange diepe water …

Ate Vegter, 16 juli 2022

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s