2603 Renesse

Ik droomde dat ik met mijn vader in een hotel zat. We hadden een kamer op de begane grond. Hij liep even naar buiten met zijn hoed op. Het was mooi weer en de zon scheen, maar een plotselinge windvlaag greep zijn hoed. Hij rende erachteraan en pakte zijn hoed, maar andere mannen liepen achter hem aan. Ik deed gauw de deur open en liet hem binnen. Snel deed ik daarna de deur op slot.

Gisteren waren we in Korbach met de bedoeling daar even te winkelen maar alle winkels waren dicht. Wel verklaarde C&A zich tot mijn genoegen solidair met de lhbti+-gemeenschap. We liepen langs de Waldecker Bank en Bad Arolsen en zo moest ik denken aan het Arolsenplein en de Emmalaan in Rotterdam, waarvan ik pas jaren later ontdekte wat die met elkaar te maken hadden. Dat hele Arolsenplein was trouwens niet meer dan een weilandje met twee schapen, later verbeterd tot een grasveld met drie bomen en een bankje.

En ik moest denken aan deze zomer precies vijftig jaar geleden. Ik was 19 en ik had net voor het eerst een kunstgebit en pal daarna gingen we met vrienden kamperen in Renesse. Fokko was er en Sirach en Elly en Piet en Ger K. en ik dacht niet dat dat de zomer was dat Golden Earring daar optrad, maar er waren wel veel muzikale gebeurtenissen, geheel in de geest van de jaren zestig, als voorloper van de latere festivalgekte. Ik herinner me een bar, lang en smal, met keiharde muziek, waar ze zeker Golden Earring draaiden en waar aan het eind van al die lengte twee knappe jongens achter de bar stonden. De een met een flinke bos krullen en de ander met lang donker haar. We dronken bier. Door het gebit at ik alleen maar yoghurt, maar ik had wel meer sjans dan ik gewend was.

Wij kwamen in de jaren vijftig ook al wel in Renesse, toen we nog in Apeldoorn woonden en mijn ouders huizen ruilden met gezinnen in Renesse, Katwijk en Overveen, in de Braziliëlaan. We hadden een grote witte tent voor op het strand en begroeven elkaar onder het zand. Het waren mooie vreemde huizen, maar we mochten van mijn moeder niet in de kasten kijken op zoek naar snoep of gewoon uit nieuwsgierigheid.

Ate Vegter, 18 juli 2022

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s