2605 Taal

Ik voelde altijd al veel bewondering voor al die jonge kinderen die zomaar vloeiend Frans spraken, gewoon in hun spel, in het onderling geschreeuw, in de gesprekken met hun papa’s en mama’s, die er zelf ook wel wat van konden, van dat mooie Frans, taal van het hart, taal van de liefde en het chanson.

Maar nu blijken er hier in Duitsland ook veel kinderen te zijn die vloeiend Duits spreken, echt heel kleine kinderen. Ze spelen in het wasser en plauteren dat het een lieve lust ist. Zo gemakkelijk en zo vonselbstsprechend alsof ze nog nie etwas anderes gedaan hebben. Dat is vermoedelijk ook het geval en waarschijnlijk hebben ze nog nooit iets anders gesproken dan Duits, taal van de smartlap en van de klassieke muziek, taal van de oorlog. Waarschijnlijk hebben ze geen idee van het concept taal en beschouwen ze de wereld in het Duits als volkomen normaal. Sterker nog, ze beschouwen het spreken van hun taal niet eens, zoals alle kinderen ter wereld dat niet doen. Ook ingewikkelde talen zoals het Ghanees met die klikkende keelklanken worden door de Ghanese kindertjes met gemak gesproken.

Afijn, mijn verwondering kent wat dat betreft geen taalgrenzen en als ik dan een wens zou mogen uitspreken dan is het wel dat ik nog eens ter wereld kom binnen een ander taalgebied, met een voorkeur voor het Frans of het Hebreeuws. Dat is voor mij de mooiste taal die er is, wat te maken heeft met mijn verblijf in de kibboets in de jaren zeventig. Zo lang blijft dat hangen. Ik zou dan geen enkele herinnering meer hebben aan dit Nederlandse bestaan en vermoedelijk zou ik in die omstandigheden vol bewondering zijn voor de Nederlandse kindertjes, terwijl ik dat gebrabbel nu vrij normaal vind, sterker nog, het zou nog wel wat beter kunnen, maar dat heeft te maken met je standpunt en je perspectief. Shalom. Of toch liever Frans? Of nee, nog liever een taal die ik nu helemaal niet ken, maar waarschijnlijk heb ik geen keuze.

Ate Vegter, 20 juli 2022

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s