2614 Lisa Weeda – Aleksandra

Kijk maar even bij de Nimo, daar staat het op nummer 1 – en vermoedelijk bij de andere boekhandels ook. Ze stond op de shortlist van de Libris Literatuurlijst en had die van mij gerust mogen winnen. Lisa Weeda heeft met Aleksandra een prachtig boek geschreven over een gruwelijke geschiedenis.

Hoewel, gruwelijk? Het is gewoon de geschiedenis van haar familie. Van haar ouders en haar grootouders tot en met haar betovergrootouders aan toe. Het is de geschiedenis van de familie Temnikov en met name het verhaal van haar grootmoeder Aleksandra Temnikova. Geschreven in de Russische traditie met stamboom erbij.

Het verhaal begint zo ongeveer honderd jaar geleden en het eindigt in 2018. Het is gepubliceerd in oktober 2021. Omdat het speelt in de Volksrepubliek Loegansk in Oekraïne zou je kunnen zeggen dat het speelt voor de oorlog in Oekraïne, die zoals je weet begon in februari 2022, maar dan ga je al de mist in, want dan zou je op zijn minst moeten zeggen voor de laatste oorlog in Oekraïne, maar in Oekraïne is er eigenlijk geen voor de oorlog. Er is altijd gevochten om dit stuk uiterst vruchtbare grond en niet zo zuinig ook. De Duitsers doen daarbij niet onder voor de Russen qua gruwelijkheden. Ik heb het boek met droge ogen gelezen, maar dat zal menigeen niet lukken. Ik zal niet uit het boek citeren, want dat zou dit stukje onmiddellijk tot mijn gruwelijkste stukje ooit maken, maar het is ongelofelijk schokkend en mensonterend hoe er hier is huisgehouden, to put it mildly.

Toch is het een boek wat ik van harte kan aanbevelen aan de lezers onder ons en de mensen die zich bewust zijn van de ontluisterende geschiedenis van Oekraïne die zich in het huidige tijdgewricht afspeelt. O, o, wat een moeilijke woorden allemaal. Dat ik het boek ook met veel plezier gelezen heb heeft te maken met de talenten van Lisa Weeda. Ze heeft gebruik gemaakt van een bijzondere compositie, waarover ik niets zal verklappen, maar die je gerust een vondst mag noemen. En ze schrijft prachtig en meeslepend, waardoor je er in elke scene met je neus bovenop zit, wat mooi is maar vaak ook reuze confronterend. Vanaf 5 augustus in de buitenbieb. Grijp je kans!

Ate Vegter, 29 juni 2022

de vlag van oekraïne: een gouden landschap met blauwe lucht. nu met vredesduif
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s