2624 Eerste werkdag

De nacht vleit zich tegen de dag aan en uit de zachte wrijving glijdt het licht door de gordijnen. Ik draai mij nog eens om en ook naast mij voel ik enig woelen. Deze beweging is net iets groter en even later heeft Lief het bed verlaten. Ik hoor haar gaan naar wc en badkamer en dan is ze weer terug. Ze kleedt zich aan en plotseling is daar haar zachte, maar heldere stem die de stilte van de ochtend breekt: ‘Wil je zo koffie voor me zetten?’ Ik laat haar met een zacht grommen weten dat ik dat zal doen en rek mij uit. O, heerlijk al die ruimte om mij heen en al dat aarzelende licht en dan ook nog een vogel die hetzelfde vraagt aan haar vogelmannetje, of misschien zegt ze wel heel iets anders, want de taal der vogels vereist voor mij nog studie.

Dan plotseling, als door de tijd gebeten, ik weet nooit precies waardoor het komt, maar opeens is het moment daar, sla ik het dekbed van mij af en sta ik op. Ik trek mijn pyjama aan, want daarin zal ik de eerste rituelen van de dag uitvoeren en zoek mijn weg naar de trap en dan verder naar beneden. Onder aan de trap staan twee slippers die ik aantrek, er liggen twee kranten die ik op tafel leg, Biden boekt historische zege, en er staan twee poezen met vragende ogen bij hun twee lege bakjes. Ik laat de brokjes ratelen en dan ga ik koffie zetten.

Eerst het water en dan de filter en de koffie. Niet vergeten de schakelaar aan te zetten, want zonder stroom geen proces. Ik pak de haverdrank en laat ze als een dolle ronddraaien in de melkschuimer. Ik neem drie pillen. Nu zijn de koffie en de haverdrank bereid zich te verenigen. Ik pak twee mokken en doe wat melkpoeder in de mijne, dan de koffie in beide en dan de havermelk in die van Lief, die ik haar aangeef. Dan pak ik mijn telefoon van de draadloze oplader, mijn koffie van het aanrecht en ga ik naar de werkkamer. Ik open de laptop. De eerste werkdag is begonnen. Feyenoord is koploper. Ik wilde ook nog iets zeggen over Kronkelpaden van het geheugen van Kristien Hemmerechts, maar dat moet maar een volgende keer.

Ate Vegter, 8 augustus 2022

Advertentie

4 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s