2625 You’re the wan that I want

Olivia Newton-John is dood. Zo’n lief meisje toch, met zo’n prachtige stem en zo’n mooie filmcarrière, waarvan er één film boven alles uitsteekt. Ik weet niet meer of ik Grease wel echt in de bioscoop gezien heb, maar er zijn net als bij The Sound of Music mensen die de film heel vaak gezien hebben. Omdat ik hem heb opgenomen hebben we hem met Piep wel een paar keer thuis gezien. Lekkere film, veel energie en dynamiek en veel leuke liedjes, oorspronkelijk een Broadway musical.

Ik herinner mij nog uit 1978, het jaar dat de film uitkwam, dat een huisgenoot van mij Grease had gezien. Ik woonde toen op de Hooigracht 39 in Leiden en studeerde psychologie, wat ik twee jaar gedaan heb. Op onze etage woonden Siebe, Hans, Jos, Paul, Frans en ik, maar Jos kwam na Hans op zijn kamer. Met de mensen op de andere verdieping hadden we alleen groetcontact, maar dit was wel een behoorlijk hecht clubje.

Afijn, Siebe had dus de film Grease gezien en ik had dat feit never nooit niet onthouden als hij niet had gezegd wat hij zei toen hij na de film thuiskwam. Hij was helemaal van slag van de vertaling van een van de liedjes: Hopelessly devoted to you. Dat was vertaald als Hopeloos verslingerd aan jou. Hij kon er niet over uit. Ik denk dat hij het te plat, te populair, te volks vond. Zoals ik zei, hij was echt helemaal van slag en kwam hoofdschuddend thuis van de film. Het moet natuurlijk ook zoiets zijn als hopeloos toegewijd aan jou, wat toch een hele andere kleur heeft.

Anyway, verder vond hij het wel een mooie film, maar dat doet er voor de anekdote ook niet toe. Ik zie hem nog zo vol onbegrip zijn jas uittrekken, maar dat doet er op de keper beschouwd ook niet toe, maar anders had ik het niet onthouden, wat mij doet denken aan Kronkelpaden van het geheugen van Kristien Hemmerechts, waar ik later nog op terugkom. Het is wel een heel mooi, verdrietig liedje.

Dame Olivia Newton-John. Iedereen kent haar als dat meisje van de dansvloer. Drie keer borstkanker. 73 jaar geworden. Voorbij.

Ate Vegter, 9 augustus 2022

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s