2629 Monnickendammer Visdagen

Je weet niet wat je ziet wanneer je tegenwoordig als toevallige passant bij de haven van Monnickendam komt. Maar wie komt hier nog toevallig? Monnickendam staat in de zomer op de reislijst van menige belangstellende. Toeristen wil ik ze niet noemen want dat klinkt zo afstandelijk, terwijl het juist zo aardig is dat allerlei leuke mensen naar ons mooie Monnickendam komen.

En op vrijdag in de zomer is het helemaal de moeite waard. Dan zijn er de Monnickendammer Visdagen. En als je weet wat dat is dan weet je ook wat je ziet als je oud-Monnickendam binnenwandelt en bij de haven terechtkomt. Dan weet je waarom daar al die prachtige oude visnetten hangen. Dan weet je waarom er vandaag weer als vanouds vis gerookt wordt. En dan weet je ook dat Monnickendam hier doet alsof de tijd heeft stilgestaan, met oude ambachten en een lokale streekmarkt. Dan weet je waarom al die lieve aardige mensen hier voor de glorie en de eer van deze kleine oude stad verkleed rondlopen en hier en daar ware toneelstukjes opvoeren.

En dan weet je dat wanneer het vrijdag is en zomer, dat je dan altijd even naar Monnickendam kan gaan om een visje te eten of om te lunchen in een van de pittoreske restaurantjes, want dat is precies het woord: pittoresk Monnickendam, zeg maar zoals Anton Pieck het zo vaak getekend en geschilderd heeft en zoals het in onze verbeelding nog steeds bestaat en zoals het eigenlijk het hele jaar bestaat voor ons echte Monnickendammers die er met zoveel plezier wonen.

Daarom is het juist zo leuk dat we ons eigen lieve Monnickendam in de zomer op vrijdag extra opgetut hebben voor iedereen, ook voor, ik zeg het toch maar, de toeristen en de dagjesmensen, die hier altijd, maar dan nog weer extra welkom zijn om te genieten van die speciale, bijzondere en vriendelijke sfeer die Monnickendam uitstraalt en waar je dan ook met een gerust hart en een mooi uitzicht over de haven en de Gouwzee in alle eenvoud een visje kunt eten. Maar schiet wel een beetje op want vrijdag 19 augustus is de laatste visdag.

Ate Vegter, 13 augustus 2022

Advertentie

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s